Virksomhedsøkonomi (VØ el. EØ)
Consumer surplus??
Har svært ved at udregne consumer surplus
Jeg ved at CS = 1/2*base*height
P = 26, og Q =86
Hvordan finder jeg maximum og 1,2,3 orden??
Opgave 1
Efterspørgselsfunktionen i markedet for smør er ??d = 150 − 2/5?? og udbudsfunktionen er ??s = 5?? − 45. QD og QS er hhv. den efterspurgte mængde og den udbudte mængde i millioner pakker pr. år. P er prisen pr. pakke smør på 250 gram.
4.Beregn consumer surplus (forbruger overskud)
Staten har med virkning fra den 1. oktober 2011 indført en afgift på mættet fedt. Afgiften er på 16 kroner pr. kilogram mættet fedt. For en pakke smør på 250 gram betyder det en afgift på 4 kroner.
5. Bestem den nye markedsligevægt: Forbrugerprisen, prisen som producenterne modtager og mængden i ligevægt.
(Hint: Der er nu forskel på den pris forbrugeren betaler P, og den pris producenten modtager, P-t, hvor t er afgiften. Den udbudte mængde QS afhænger af den pris, producenterne modtager.)
Svar #3
03. november 2013 af sandramarie (Slettet)
#1 er den rigtige, derfor skrev jeg det også ind ..
Svar #5
03. november 2013 af Walras
Q[D]=150-5/2P
Q[S]=5P+45
Udbuds- og efterspørgselskurverne krydser i ligevægt. Altså,
Q[D]=Q[S] <=>
150-5/2P=5P+45 <=>
15/2P=105 <=>
P=14.
Q=5*14+45=115,
hvilket også stemmer, hvis du sætter prisen ind i efterspørgselskurven. Dit resultat passer ikke i begge kurver.
4. Find consumers' surplus.
Den inverse efterspørgselskurve er givet ved
P(Q)=-2/5Q+60.
Consumers' surplus udgøres af en trekant.
Højden udgøres af forskellen imellem den kunde med størst betalingsvillighed, dvs. P(0)=-2/5*0+60=60 og prisen. Altså er højden P(0)-P(115)=60-14=46.
Bredden udgøres af den købte mængde, dvs. 115.
Arealet af trekanten er således: CS=1/2*46*115=2645.
Samme resultat kan opnås ved integraler, idet
∫0115(-2/5Q+60-14)dQ=[-2/10Q2+46Q]0115=-2/10*1152+46*115=2645
Svar #6
03. november 2013 af Walras
(Med forbehold for regnefejl. Regn altid selv efter!!)
I opgave 5 er
Q[D]=150-5/2(P+t)
Q[S]=5P+45
150-5/2(P+t)=5P+45 <=>
15/2P=105-5/2t <=>
P=14-(1/3)t.
Q[S]=5*(14-1/3t)+45=115-5/3t
Q[D]=150-5/2*(14-1/3t+t)=150-5/2*(14+2/3t)=150-35-5/3t=115-5/3t.
Da du ved, at t=4, får du umiddelbart
P=14-4/3
P+4=14-1/3t+t=14+2/3t=14+8/3
Q=150-20/3.
Som du kan se, overvæltes 2/3 af skatten på forbrugerne, mens kun 1/3 af skattebyrden bæres af producenterne.
Svar #7
03. november 2013 af sandramarie (Slettet)
150-35-5/3t=115-5/3t.
Hvordan får du 35?? Kan ikke helt lige se det.
Forresten så er Q = 25 i opg??
Det er -45 og ikke +
Skriv et svar til: Consumer surplus??
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
