Samfundsfag

Ulighed

17. november 2013 af Taskenr2 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej derude.

Jeg er interesseret i at høre nogle af jeres bud på, i hvor høj grad der er økonomiske problemer med at mindske den økonomiske ulighed i Danmark?

Uligheden er jo i forvejen en af de ting der lægges vægt på at mindske, f.eks. vha det progressive skattesystem. Men hvilke økonomiske problemer er til stede?

Jeg ville blive glad for at høre nogle af jeres bud på emnet. Tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. november 2013 af 123434

Som du nævner er den progressive skat med til at udligne skellet mellem rig og fattig. Den progressive skat medvirker jo b.la. til, at de højtlønnede betaler mere i skat end de lavtlønnede.


Svar #2
17. november 2013 af Taskenr2 (Slettet)

Men hvilke økonomiske problemer fører det med sig? Jeg kan nemlig ikke helt gennemskue, hvordan det kan have nogen negativ effekt på økonomien, at mindske uligheden.


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. november 2013 af 123434

Jeg tror ikke, at det som sådan har nogle negative effekt på økonomien at mindske uligheden. Går an på hvordan man ser det fx. socialt eller økonomisk.

Det koster penge for samfundet at sætte penge af til at mindske ulighed fx. ved uddannelse, større børnecheck, indsats over for udsatte.


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. november 2013 af Walras

...hvis der ikke var ulemper forbundet med at mindske uligheden, var uligheden da forlængst fjernet.

Omfordeling sker oftest via skattesystemet, men der er et dødvægtstab forbundet med skatter. De fleste skatter forvrider incitamenter på den ene eller den anden måde. For eksempel vil en indkomstskat gøre, at afkastet af at arbejde bliver mindre, og arbejdsudbuddet må derfor antages at falde. Da arbejdsudbuddet er en væsentlig vækstfaktor på lang sigt, er det altså problematisk. For høje transfereringer til ikke-arbejdende mindsker deres incitament til at få et arbejde, hvilket igen går ud over arbejdsudbuddet - og så udhuler det de offentlige budgetter. Det er den slags, der ofte får borgerlige politikere til at udtale: "det skal kunne betale sig at arbejde!".

Man vil normalt antage, at der er et negativt forhold imellem denne passive form for ulighedsmindskelse og så væksten i en økonomi. Dermed ikke sagt, at uligheden ikke kan mindskes samtidig med, at væksten stiger, for det kan jo ske via lige adgang til uddanelse, sundhed, infrastruktur etc., der øger produktiviteten i samfundet.


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. november 2013 af Snapso (Slettet)

Man har flere gange hørt borgerlige politkere udtale at ulighed er en god ting for økonomien. Hvis alle er økonomisk lige, vil ingen have nok midler til alene at skabe de rigtig store investeringer, som kan skabe tusindevis af arbejdsplader og holde dampen oppe i økonomien. Desuden synes der, at eksistere den holdning, at det fordrer arbejdsomhed og effektivitet, hvis der er udsigt til, at man kan rage en masse penge til sig. Dette argument indeholder også et konkurrenceelement; man skal i hvert fald have en større bil end naboen, og hvis han er på ferie i Malaga, så skal jeg til Mexico.  


Skriv et svar til: Ulighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.