Geografi

Globalisering

09. marts 2014 af JohannaNi (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej. Er der nogen der ved hvad sammenhængen er mellem lokaliseringsfaktorer og ændringen i international arbejdsdeling?

Jeg er selv i tvivl. Men håber nogle kan hjælpe :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. april 2014 af 123434

Lokaliseringsfaktorer

Ved placering af en virksomhed vil ejerne ideelt set vælge det sted, hvor det giver størst indtjening

De vigtigste lokaliseringsfaktorer omfatter

Råstoffer-Industrier med et stort materialeforbrug vil som oftest placere sig nær råstofskilder eller havne. Eksempler på dette kun være stålfremstilling, cementindustri og teglværker

Arbejdskraft-For langt størstedelen af alle industrier er arbejdskraften en afgørende lokalitetsfaktor, om det så drejer sig om løn, kvalifikationer eller stabilitet. I tekstilindustrien(tøj og sko) er lønniveauet en betydelig faktor, mens andre steder er det kvalifikationerne, der efterspørges.

Virksomheden bliver mere konkurrencedygtig, når den kan producere og sælge sin vare billigt. I tekstilindustrien har globalisering medført, at tøj syes i lande som f.eks Indien og Tyrkiet. Det gør man fordi, at løn-og produktionsomkostninger er billigere og dermed bliver varen billigere for forbrugeren. 

Marked-For virksomheder, der producerer tung eller letfordærvelige varer er det vigtigt at kunne transportere sin varer let til destinationen. Lokalisering nær gode transportveje er en fordel.

Infrastruktur:Virksomhederne skal få deres behov for nem og billige transport flere steder i landet. 

Offentlige indgreb-Statslige eller kommunale tiltag kan påvirke virksomhedernes valg af lokalisering. Myndighederne kan gennem fysisk planlægning afsætte områder til industri eller begrænse mulighederne for beliggenheden af en virksomheder, der forurener.Kommuner kan lokke virksomhederne med f.eks. billige erhvervsgrunde 

Arbejdsdeling er en fordeling af arbejdsgaver mellem flere forskellige partere. De kan godt være, at virksomheden holder til i Danmark. Designerne, som holder til i Danmark, bestemmer hvordan tøjet skal se ud. Virksomheden har en underleverandør i f.eks. Pakistan. Virksomhedens tøj bliver så syet/produceret i Pakistan fordi, at løn-og produktionsomkostningerne er billigere. Det er det man kalder for en international arbejdsdeling. 


Skriv et svar til: Globalisering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.