Dansk

dansk opgave

30. november 2005 af solenersårødmor (Slettet)
jeg har problemer med min opgave. Jeg skal lave en analyse af sølvbryllup af kim fupz aakesons sølvbryllup og har meget svært ved det. jeg har aldrig prøvet det før. den skal afleveres imorgen og jeg skal til eksamen i den. det der volder mig størst problemer lige nu er : er der sammenhæng i opgaven og så kan jeg ikke finde ud af det med problemformulering og konklusion. Så hvis nogen vil være mig behjælpelig vil jeg være meget taknemmelig. Jeg er lige ved at blive desperat !!!!!!!!
Præsentation
Novellen ”Sølvbryllup – du skal ære din far og din mor” er fra novelle samlingen ”Anden omgang” af forfatteren Kim Fupz Aakeson, udgivet på forlaget Gyldendal 2005.

Forfatteren
Kim Fupz Aakeson er født i København i1958 og opvokset i Hvidovre og Albertslund. Fra starten af 80’erne freelance illustrator på bl.a. Press, Information og Weekendavisen. Forfatter til en række tegneseriealbums, børnebøger, noveller og romaner. Tog afgang fra filmskolens manuslinie i starten af 1996 og har siden skrevet både novellefilm og spillefilm.

Novellen Sølvbryllup rummer en kort eksistentiel fortælling, der med Aakesons egne ord er et nedslag i hovedpersonens liv over få dage. I forbindelse med udgivelsen af forfatterens nyeste novellesamling, Anden omgang, kan man i udsendelsen Brunch således hører forfatteren definerer en novelle som ”episode eller ét nedslag i et menneskes liv”. (TV2/Lorry 23-05-2005)

Sølvbryllup er en nutidig novelle, der genremæssigt må betegnes som psykologisk realistisk, idet læseren har indblik i hovedpersonens hele væsen, følelser og tanker. Novellen handler om en unavngiven hovedpersons liv og færden over overskuelige tre dage. Efter indledningsvist at have drøftet gældssanering med sin advokat fra hvem han hugger en glasbrevpresser, følger vi ham videre i en telefonisk samtale med broderen om blandt andet de musikalske forberedelser til forældrenes sølvbryllup. I næste afsnit er vi sprunget direkte frem til hornmusikken og den efterfølgende æresport med kaffe og Gammel Dansk (og Fernet Branca). Hovedpersonen drikker godt til og reflekterer over forældrene, som iklædt morgenkåbe prøver at starte og siden hen styre en plæneklipper og afsnittet afsluttes med at hovedpersonen slår Nils omkuld. I novellens sidste afsnit vågner hovedpersonen og overvejer om en undskyldning er på sin plads og til hvem.

Problemformulering
Hvem bestemmer hvilken rolle vi har i familien


Analyse
Jeg vil i det følgende afsnit analysere novellen Sølvbryllup med udgangspunkt i de ønskede dimensioner som de beskrives i ”Dansk – i social- og sundhedsuddannelserne”, 2003. I den forbindelse vil jeg komme ind på komposition, tid, personer, sted og miljø, fortæller og fortællemåder og –sprog.

Novellen er kompositorisk dobbelt idet den både er kronologisk opbygget og samtidig bider sig selv i halen som en cirkulær fortælling (s. 215, øverst og 223 nederst), der i princippet kan begynde forfra og forfra og…

Handlingen er scenisk fremstillet i novellens afsnit med små dialogiske forløb og er ligeligt båret af hovedpersonens tanker og handlinger.

Indenfor et relativt kort tidsrum, 3 dage, præsenteres vi for hovedpersonen – en jeg-fortæller med både indre og ydre synsvinkel, dennes advokat, bror, svigerinde, forældre og øvrige familie og venner ved forældrenes sølvbryllup

Hovedpersonen er lillebror. En ung fyr først i tyverne, arbejdsløs, og dybt forgældet. Han har en krøllet skjorte og et par cowboy bukser, og en lidt krøllet og lidt for stor jakke på. Han har blå øjne og lidt langt hår. Han er faktisk temmelig charmerende. Vokset op i en typisk kernefamilie, mor, far og to børn. Lillebror til succesfuld storebror. Han har ikke rigtigt styr på sit liv,. Han er ikke lykkedes med noget som helst. Han er træt af at ligge under for broderens succes. Han er træt af altid at blive behandlet som ”den lille”. Er temmelig ansvarsløs og overholder ingen aftaler. Nyder festen og holder sig til flasken. Lever her og nu og tænker ikke på i morgen, før i morgen.

Broderen er storebror. Han er den ansvarsfulde, med tjek på livet. Ejer et byggemarked på Amager. Er gift med Pia, der ser godt ud. De venter barn. Han lever det ”pæne” liv og gør hvad der forventes af ham. Tager ansvaret når lillebror svigter.

Jeg tror handlingen udspiller sig i et småborgerligt middelklasses miljø. De bor i et pænt lille hus med en pæn lille have og en pæn facade i et parcelhuskvarter fra 60’erne. De har fået bygget en havestue på. Det er rigtig ”pænt” med fine glasting i vinduerne. De har ikke det store netværk, men alligevel nok til at de kan fylde stuerne til deres sølvbryllup.

Fortællemåder og –sprog Jeg fortæller med et til tider barnligt talesprog og mundrette stavemåder, fx lisså (s. 216. 3) og osse (s. 215. 7).

Fortolkning
Jeg synes novellen handler om en ung mand der ikke er lykkedes med noget som helst og som inderst inde godt ved at det er hårdt for hans forældre, men han magter ikke at ændre på tingenes tilstand, derfor gør han som han plejer, nemlig flygter ind i spruttens tåger hvor han kan dæmpe den dårlige samvittighed over ikke at slå til og leve op til familiens forventninger. Spørgsmålet er om han nogensinde vil kunne leve op til forventningerne, om han overhovedet vil kunne gøre det godt nok ? Jeg tror altid han vil komme til at stå i skyggen af den først fødte. Han skulle nok have været en pige (det var jo normen, først en søn og så en datter), så allerede fra fødslen har han svigtet forældrenes forventninger. Der er nok heller ikke blevet stillet de samme krav til ham, som barn, det bliver der sjældent til den lille og han er altid blevet og bliver det stadig behandlet som den lille og er fastlåst i den rolle.

Perspektivering
Hvis jeg skal perspektivere i forhold til noget vi har læst på holdet, må det blive i forhold til Søren Kierkegaard. Hovedpersonen må kunne betegnes som et ”æstetisk” menneske. Han tager ikke stilling, han følger bare med uden at reflektere nærmere over konsekvensen af sine handlinger. Han er styret af impulser og stjæler brevpressen fra Advokaten efter en pludselig indskydelse. Broderen må betegnes som værende ”etiker”, den ansvarsfulde, der godt kan tilsidesætte egne behov af hensyn til andre. Han overtager ansvaret hvor andre svigter og sørger for musikken til sølvbrylluppet.





Personlig vurdering
Kim Fupz Aakeson skriver godt. Rigtig godt. Han forstår at trykke på de helt rigtige knapper, skrue op for tempoet på det helt rigtige tidspunkt, dvæle ved en bemærkning tilpas længe og slutte af lige præcis dér, hvor scenen stadig står og dirrer for læserens blik. Novellen er morsom, jeg kom til at grine rigtig meget første gang jeg læste den, når man så har læst den nogle gange går den hen og bliver tragikomisk, ja nærmest sørgelig. Det er en godt fortalt historie om hverdagens små dramer.

Konklusion
Konklusionen må være at den rolle vi er blevet givet i familien er meget svær at bryde ud af. En gang lillebror altid lillebror



Brugbart svar (0)

Svar #1
30. november 2005 af nadia123456789123456789 (Slettet)

du har ikke helt besvaret din problemformulering i konklusionen.. det er der du indsamler al din viden om det du har skrevet i analysen.. kom så der ind på determinisme social arv da du nu her til sidst skriver en gang lille bror altid lille bror.... karaktermæssigt tror at den vil ligge på 8-9 da du ikke har svaret på problemformuleringen som kan antages som misforstået opgave.... du skriver ellers meget godt..

Brugbart svar (0)

Svar #2
21. maj 2015 af dani417 (Slettet)

Du skriver at du  perspektivere  til Søren Kierkegaard men hvad hedder den bog du perspektivere til?


Skriv et svar til: dansk opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.