Biologi

BLODTRYK

02. maj 2006 af laprincesse (Slettet)
hej. jeg vil bare gerne lige høre om I ved hvorfor det er uheldigt, hvis blodtrykket falder for meget?

Mit andet spørgsmål lyder således: hvordan kan modstanden i den perifere del af kredsløbet stige, og hvilken regukeringsmekanisme styrer stigning?

På forhånd tak.

Svar #1
02. maj 2006 af laprincesse (Slettet)

hej. jeg vil bare gerne lige høre om I ved hvorfor det er uheldigt, hvis blodtrykket falder for meget?

Mit andet spørgsmål lyder således: hvordan kan modstanden i den perifere del af kredsløbet stige, og hvilken regukeringsmekanisme styrer denne stigning?

På forhånd tak.

Brugbart svar (0)

Svar #2
02. maj 2006 af Jakobmp (Slettet)

Undlad at poste for meget.
Har ikke biologi, men det er vel ikke særlig rart hvis hjertet ikke pumper blod.

Brugbart svar (0)

Svar #3
03. maj 2006 af Dust (Slettet)

Hvis blodtrykket bliver for lavt, er der slet ikke tryk nok til at blodet kan passere gennem kapillærerne. Det første sted det giver problemer er i hovedet - for at få blod til hjernen skal trykket være højt nok til at presse det igennem kapillærerne OG til at trykke det opad mod tyngdekraften. Derfor skal man ligge sig ned, hvis man mister blodtryk, så skal hjertet ikke længere arbejde mod tyngdekraften.

Modstanden i den perifere del af kredsløbet kan stige, hvis blodkarrene trækker sig sammen. Der sidder muskler i blodkarrenes vægge, som styres af nerver, der igen får input fra sensorer, der måler det samlede blodtryk.

Brugbart svar (0)

Svar #4
03. maj 2006 af DMUS (Slettet)

Lavt blodtryk forekommer somme tider hos unge, høje og tynde personer, når de skifter kropsstilling hurtigt. Når disse personer rejser sig fra siddende eller liggende stilling, kan blodkarrene ikke omstille sig og forsyne hjernen med tilstrækkeligt blod. Den pludselige iltmangel som opstår fører til svimmelhed og endda besvimelser. Så snart blodtilførslen til hjernen igen er normal, forsvinder symptomerne.

Reguleringen af blodtrykket afhænger af, hvor stor en kraft hjertet udøver, når blodet pumpes rundt, og hvor stor en modstand, der er i blodkarrene.

Skriv et svar til: BLODTRYK

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.