Religion

Herremoral og slavemoral

28. maj 2006 af tina000 (Slettet)
Hej,
er der nogle der kan hjælpe med at forklare disse to begreber (herremoral og slavemoral) for mig?

Brugbart svar (4)

Svar #1
28. maj 2006 af phooM (Slettet)

slavemoral: i Nietzsches filosofi det viljesvage, selvfornægtende og kristent underkuede menneskes moral, stillet i modsætning til det sunde menneskes herremoral:

Herremoral: i Nietzsches filosofi det "sunde" eller "stærke" menneskes moral, hvor livsfylde og selvudfoldelse er de højeste værdier - dette i modsætning til den asketiske og livsfjendske "slavemoral".

Brugbart svar (1)

Svar #2
29. maj 2006 af tita (Slettet)

Nietzsche kritisere den kristne moral, som han mener er slavemoral.

slavemoral: Slavemoralen er kendetegnet med pessimisme overfor menneskets situation, derfor prises medlidenhed, hjælpsomhed og barmhjertighed som det gode i forsøget på at udholde tilværelsen, mens magt og frygt bliver det onde.

Herremoralen: hylder den frie vilje, hvor individet bliver værdiskabende. Mennesket har en livskraft(viljen til magt) skaber selv mening med livet, hvori der findes "det gode". Den der udlever herremoralen, betegner Nietzsche som det efterstræbelige overmenneske, hvis opgave er, selv at være ´Gud´.

venlig hilsen
Tita

Brugbart svar (0)

Svar #3
29. maj 2006 af FoZz (Slettet)

Jeg synes lige det er vigtigt at pointere at selvom Nietzsche hylder Herremoralen og den frie vilje, så betyder det ikke at man kan opfører sig som det nu lige behager enselv sig men man frigører sig selv fra slavemoralen for at sætte højere krav til sig selv. Når f.eks. færdselloven siges at være vejledende betyder det ikke at man skal udnytte situationen, det er snarer en mulighed for at skærpe kravene til sig selv og omstændighederne.

Skriv et svar til: Herremoral og slavemoral

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.