Religion

benarestalen?

15. juni 2006 af sam18 (Slettet)
jeg har svært ved benarestalen nogen som vil hjælpe mig skal op i morgen takker-...

Brugbart svar (0)

Svar #1
15. juni 2006 af Deschain (Slettet)

Hvad har du problemer med?

Svar #2
15. juni 2006 af sam18 (Slettet)

stort set det hele.. jeg forstå at det er Buddha som viser vejen til middelvejen...men hvad er benarstale konkret

Brugbart svar (1)

Svar #3
15. juni 2006 af Ine86 (Slettet)

https://www.studieportalen.dk/opg/ungdomsopg.php?o=384

Kig her, der står om hele Benarestalen - det er ganske udemærket!

Brugbart svar (0)

Svar #4
16. juni 2006 af mikro (Slettet)

Benares-talen var Buddhas første prædiken efter at han havde opnået den fulde indsigt.
Den fortæller om at man skal undgå de to yderligheder:
1) At leve i askese
2) At leve i luksus

Siger også noget om den 8-leddedemiddelvej som er vejen til frelse.

Brugbart svar (9)

Svar #5
16. juni 2006 af Y.vs.J (Slettet)

Mine noter om Benares-talen:
I flg. Theravada: Buddhas lære indeholdte i Benares-talen:
- De 4 ædle sandheder:
1. Alt er lidelsen (duhka): alderdom, sygdom, død. (higen efter livet → had, begær, dumhed  knytter sig til jeg’et.
2. Lidelsens oprindelse: tørst (begær) efter sansenydelse og eksistens.
3. Lidelsens ophør: gære sig fri fra begæret.
4. Vejen til lidelsen ophør (til Nirvana = udslukthed): den ædle ottefoldige vej.

- Den ædle otteledede vej (den gyldne middelvej): Vejen til Nirvana (himlen), hvor lidelsen er sorteret fra = ”Livet er en lidelse”.
1. Rette anskuelse: erkendelse af de 4 sandheder.
2. Rette beslutning: (give afkald på lysterne) forsagelsen, ikke at såre + skade.
3. Rette tale/ord: ÷ løgne, bagtale, grove udtryk..
4. Rette handlemåde (etik): ÷ tage liv, stjæle, utugt.
5. Rette levemåde: ÷ uærlig levemåde, + indordning efter rette livsmønster.
6. Rette stræben: efter at nye fænomener ikke skal opstå, at de allerede opstået fænomener fuldendes.
7. Rette tanke (besindelse): leve med legemet, følelsen, tanken, fænomenerne, imens an iagttager dem og tøjler sine lyster.
8. Rette koncentration (selvfordybelse): ÷ nydelse og ugunstige fænomener..
1) Trance: overvejelse + eftertanke: fra adskillelse, glædesfyldt.
2) Trance: ÷ overvejelse + eftertanke: indre fylde af fred, fra koncentration, glædesfyldt.
3) Trance: uforstyrret, besindig, velbehag.
4) Trance: overvundet behag/misbehag hinsides sorg og glæde. Komplet renselse.

Og en kilde om Benarestalen:
Den ophøjede til 5 munke: 2 yderpunkter (bør undgås – Buddha har prøvet begge).
1. Behageligt liv, nydelse = uædelt.
2. Selvpinsler = uædelt.

Middelvejen (medfører erkendelse, nirvana)
= Den ædle ottefoldige vej (den gyldne middelvej):
1.-2.: Buddhas lære.
3.-5.: Morale.
6.-8.: Meditation
= Det indre / det ydre.

- De 4 ædle sandheder om lidelsen:
1. Alt er lidelsen.
2. Lidelsens oprindelse.
3. Lidelsens ophør.
4. Vejen til lidelsens ophør = Den ædle ottefoldige vej.

Skriv et svar til: benarestalen?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.