Religion

Nietze, Sartre, Freud og Løgstrup...

17. juni 2006 af bondo (Slettet)
Hey. er der nogle som kan give/sende mig en kortfatte, eller effektiv gennemgang omkring disse fire menneskers syn på religion. Jeg skal bruge det til mit emne om menneskesyn og religionskritik, som jeg kan komme op i på tirsdag.

(Håber virkeligt på hjælp)

Brugbart svar (0)

Svar #1
17. juni 2006 af T8 (Slettet)

Nietzsche

· 1844-1990
· Tysk naturalistisk ( = mennesket er en del af naturen) filosof ( hans filosofi er baseret på instinkter og viljen til magt. Viljen til magt = det at kunne magte ens eget liv, uden at ligge ansvar for konsekvens af handling over på andre og herved give de skylden for dårligt udfald)
· Stærk kritiker af dualismen og ligeledes af kristendommen. Da disse splitter forståelsen af verden og menneskets placering i denne.
· Dualisme = verden og livet er delt op i krop og sjæl (platon, sokrates)
· Mennesket ser sig selv som bestående af en højere og en lavere del, sjæl og krop. ( i kristendommen)
· Men der er kun en verden, kun et liv, det er her og nu. Monist
· Man skal koncentrerer sig om sine egne tanker og følelser.
· I dualismen og kristendommen lever man ikke i nuet ,men stræber efter noget bedre og derved efter efterlivet.
· Drifterne undertrykkes især viljen til magt ( denne er grundlæggende for menneskets opførelse = gøre svage sider til dårlige sider, at lave om på sine egne værdier)
· Kristendommen er egoisme, da miraklerne skabes for ens egen skyld.
· Man bliver kristen, da man ikke selv er i stand til at finde en mening med livet,
· Kristendommen giver dårlig samvittighed, da man ikke er i stand til at leve op til denne.
· Livet bliver meningsløst når man forbereder sig på noget der aldrig kommer.
Gud er det modsatte til Dyreinstinktet i mennesket. Da man i kristendommen er skæbebestemt.

Brugbart svar (0)

Svar #2
17. juni 2006 af T8 (Slettet)

Hører forresten også med til Nietzche

· Kristne siger nej til livet, drifter og ansvar, da man i kristendommen har en forudbestemt skæbne.
· Nihilisme= (nihil= intet, græsk) troen på intet, ingen værdier.
· Kristendommen er troen på intet. Dualismen er troen på intet.
· Aktiv nihilisme= nedbrydning af værdier, dem man ikke selv har skabt
· Passiv nihilisme= overtagelse af værdier, de kristne, de værdiløse.
· Nietzsche vil omlægge værdierne, aktiv nihilisme.
· Monist (der er kun en verden)
· Eksistentialisterne mener, at man selv er ansvarlig for handlinger og herved konsekvens gennem hele livet.man skal være i stand til at søge ind i sig selv og her reflekterer over tingene. Det har de kristne ikke, da deres liv allerede er bestemt.
· Herremoral: de der ikke lever efter den kristne moral og er i stand til selv at skabe en mening med livet. De er altså de stærke!
· Slavemoral: lever efter den kristne moral, da disse ikke er i stand til det. De søger herved støtte og frelse hos gud. De svage!

Brugbart svar (0)

Svar #3
17. juni 2006 af T8 (Slettet)

Sartre

· Hans tankegang opstod primært efter 2. verdenskrig. Det var her nogle filosoffer begyndte at sætte ? ved guds eksistens. Eksisterer han virkelig, hvis han tillader denne grusomhed?
· Mener som nietzsche at man selv skal skabe mening med livet. Eksistens forud for essens. Man skaber essensen gennem konsekvens af handling.
· Altså et deterministisk synspunkt.
· Begge er ligeledes ateistiske eksistentialister.



Kierkegaard

· Er meget religiøs
· Deterministisk
· Skaber ikke selv mening i livet, da gud gør det for dig







Svar #4
17. juni 2006 af bondo (Slettet)

Tak T8 ;)

Brugbart svar (0)

Svar #5
19. juni 2006 af ChR!Z10n@ (Slettet)

T8 -->

Kom lige til at se noget.. Hehe... Nietzsche 1844-1990 ? Ret godt klaret.. ;)
Jeg har skrevet 1844-1900 i mine noter.. Bare lige hvis der er nogle andre, der undrer sig... Hehe...

Ellers tak for noterne :D

Jeg har selv noget om Karl Marx, L. Feuerbach, K. E. Løgstrup, Lindhardt, S. Kirkegård, Freud og en del andet om Nietzsche også...

Hvis nogen ka bruge noget, så sig til, så kan jeg sende det til dig/jer...

Brugbart svar (0)

Svar #6
13. juni 2008 af tulle1234 (Slettet)

uh det lyder da fedt. Vil du lægge det ud?

Skriv et svar til: Nietze, Sartre, Freud og Løgstrup...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.