Andre fag
Opgave 5 99-8-4V
03. februar 2004 af
zenzz (Slettet)
Jeg har problemer med opgave 5 i dette eksamenssæt (PDF FIL)
http://us.uvm.dk/gymnasie/almen/eksamen/opgaver/2000/hn99aae.pdf
Jeg har beregnet beholderens rumfang, når h = 2...
Jeg ved ikke hvordan jeg gør rede fir at rumnaget V (dm^3) af en sådan beholder kan skrives som V=5(pi)r^2-1/3(pi)r^3, 0
jeg forstår heller ikke hvordan jeg bestemmer det maksimale rumfang af beholderen...
http://us.uvm.dk/gymnasie/almen/eksamen/opgaver/2000/hn99aae.pdf
Jeg har beregnet beholderens rumfang, når h = 2...
Jeg ved ikke hvordan jeg gør rede fir at rumnaget V (dm^3) af en sådan beholder kan skrives som V=5(pi)r^2-1/3(pi)r^3, 0
jeg forstår heller ikke hvordan jeg bestemmer det maksimale rumfang af beholderen...
Svar #1
03. februar 2004 af Matgeni (Slettet)
Hej.
Med hensyn til redegørelsen, skal du tænke på at den måde forskriften er sat op, er ved at regne rumfanget ud hvis det var en cylinder med højde 5, og derefter trække rumfanget af det overskydende rundt om halvkuglen.
Du finder altså først rumfanget af en cylinder med højde 5. dvs:
5*pi*r^2
og derefter trække det overskydende fra rundt om kuglen.
Kigger du på cylinderen rundt om halvkuglen, får du: pi*r^2*r da højden er lig med radius, vi trækker nu halvkuglens rumfang fra:
pi*r^3 - ½*4/3*pi*r^3 = -1/3*pi*r^3.
Dette skulle trækkes fra cylinderen med højden 5, og du får:
V = 5*pi*r^2 - 1/3*pi*r^3
Du har dermed redegjort for det.
Med hensyn til den sidste skal du bare diferentier V, finde nulpunkter og lave fortegnsvariation osv. du ved jo godt går V' fra + til 0 til - er der maksimum her...
Håber det hjalp ellers skriv
Med hensyn til redegørelsen, skal du tænke på at den måde forskriften er sat op, er ved at regne rumfanget ud hvis det var en cylinder med højde 5, og derefter trække rumfanget af det overskydende rundt om halvkuglen.
Du finder altså først rumfanget af en cylinder med højde 5. dvs:
5*pi*r^2
og derefter trække det overskydende fra rundt om kuglen.
Kigger du på cylinderen rundt om halvkuglen, får du: pi*r^2*r da højden er lig med radius, vi trækker nu halvkuglens rumfang fra:
pi*r^3 - ½*4/3*pi*r^3 = -1/3*pi*r^3.
Dette skulle trækkes fra cylinderen med højden 5, og du får:
V = 5*pi*r^2 - 1/3*pi*r^3
Du har dermed redegjort for det.
Med hensyn til den sidste skal du bare diferentier V, finde nulpunkter og lave fortegnsvariation osv. du ved jo godt går V' fra + til 0 til - er der maksimum her...
Håber det hjalp ellers skriv
Svar #2
03. februar 2004 af zenzz (Slettet)
Hej... Og 1000-tak for hjælpen... Jeg ved ikke helt hvordan jeg differantierer V
Svar #3
03. februar 2004 af Matgeni (Slettet)
du differentier V med hensyn til r, præcis som hvis der stod x
V = 5(pi)r^2-1/3(pi)r^3
V' = (2*5*pi*r)-(3*1/3*pi*r^2)
Denne sætter du nu lig 0 og finder r. husk at r ligger mellem 0 og 3 så får du løsninger der ikke ligger i dette interval kasser dem.
V = 5(pi)r^2-1/3(pi)r^3
V' = (2*5*pi*r)-(3*1/3*pi*r^2)
Denne sætter du nu lig 0 og finder r. husk at r ligger mellem 0 og 3 så får du løsninger der ikke ligger i dette interval kasser dem.
Skriv et svar til: Opgave 5 99-8-4V
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
