Kemi
reaktionshastigheden
Jeg er i gang med at besvare nogle sære spørgsmål, som jeg har puslet rundt med i flere dage.
Spørgsmålene lyder:
Hvad forstår man ved begrebet aktiveringsenergi?
Hvilken betydning har knusning for reaktionshastigheden? Forklar hvorfor?
Hvilken betydning har kogning for reaktionshasgtiheden? Forklar hvorfor?
Hvilken betydning ville kogning af MnO2, have for dets virkning som kataltsator?
Hvorfor giver lever en større reaktionshastighed end kartoffel?
Håber virkelig der er nogen der kan hjælpe mig, da jeg ikke har nogen anelse om nogen af svarende. På Forhånd tak. =)
Svar #1
06. september 2006 af iinnaj (Slettet)
Svar #2
06. september 2006 af Poochie16 (Slettet)
Send den til: [email protected]
Svar #3
07. september 2006 af Diya (Slettet)
er der nogen der kan hjælpe, med spørgsmålene:
Hvilken betydning ville kogning af MnO2, have for dets virkning som kataltsator?
Hvorfor giver lever en større reaktionshastighed end kartoffel?
Håber der er nogen der kan hjælpe...
Svar #4
07. september 2006 af Larsendrengen (Slettet)
1) Hvad forstår man ved begrebet aktiveringsenergi?
Det er den minimumsenergi der skal til for at en kemisk reaktion kan forløbe. Det svarer til at der skal en minimumsenergi til for at rulle en kugle fra dalen og op over bakketoppen så den selv kan rulle ned i den næste dal.
2) Hvilken betydning har knusning for reaktionshastigheden? Forklar hvorfor?
Knusning bevirker at overfladen øges markant. Og ved en reaktion mellem faste stoffer og en væske, så er det størrelse af kontaktfladen som er afgørende. Det øges ved knusning.
3) Hvilken betydning har kogning for reaktionshasgtiheden? Forklar hvorfor?
Det følger af Arrhenius ligningen, hvor man kan se at hvis T stiger så øges hastighedskonstanten også.
4) Hvilken betydning ville kogning af MnO2, have for dets virkning som kataltsator?
Lidt upræcist spørgsmål, da kogning af MnO2 kræver meget høje temperaturer, så det er nok ikke det der menes. Hvis der menes en reaktion hvori MnO2 indgår som katalysator, så vil igen være en forøgelse af reaktionshastigheden. Men der kan også ske det at overfladen af MnO2 ændres som følge af opvarmningen, og det kan så også virke modsat, nemlig at hastigheden mindske. Så det er ikke muligt udfra de givne oplsyninger at svare helt præcist.
5) Hvorfor giver lever en større reaktionshastighed end kartoffel?
Fordi indholdet af katalaseenzymet i leveren er meget større end i en kartoffel. Leveren er spækket med forskellige enzymer. En stor vægtprocent (kan ikke huske den præcise for en menneskelever) af enzymer er ret høj.
Håber det var svar nok.
Svar #5
07. september 2006 af Diya (Slettet)
og den sidste spørgsmål:
- Hvorledes kunne man genvinde mangandioxiden, for at vise at katalysatoren ikke er blevet forbrugt?
Svar #6
07. september 2006 af Diya (Slettet)
- Beskriv katalysatorens betydning for et reaktionsforløb.
Svar #9
07. september 2006 af Diya (Slettet)
Svar #11
08. september 2006 af Larsendrengen (Slettet)
Katalysatoren virker ved at nedsætte aktiveringsenergien for en reaktion, dvs. reaktionen forløber hurtigere. Den ændrer dog ikke ved en ligevægtssammensætning. Så man kan altså ikke tvinge en reaktion 100% mod produktsiden, hvis ikke den også ville det uden katalysator.
Skriv et svar til: reaktionshastigheden
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.