Latin

En sætnintg!

04. oktober 2006 af sdj (Slettet)
Hej er der nogen der kan oversætte denne sætning til dansk? Har ikke fået noget gloseark da jeg ikke var i skole i dag, så har lidt svært ved det:/

in urbe princeps habitat et imperat

Svar #1
04. oktober 2006 af sdj (Slettet)

Ingen der kan hjælpe :S ?

Brugbart svar (2)

Svar #2
04. oktober 2006 af NuclearWarhead (Slettet)

Overvej eventuelt at vente lidt mere end 20 minutter før du spørger hvor hjælpen er blevet af ;)

1) Princeps betyder egentlig førstemand, det skal du nok tage som kejseren.

2) Urbs betyder bogstavelig talt by, men det skal oftest oversættes til Rom. Det kendes også fra udtrykket a.u.c. - ab Urbe condita - ordret fra byens grundlæggelse, men det er egentlig fra (byen) Roms grundlæggelse.

3) Sætningen er på ingen måde svær, den er overmåde simpel. Den består af subjekt, to verbaler og en adverbial. Subjeket er princeps, verbalerne er habitat (



"I Rom bor og regerer kejseren"

Jeg håber det var fyldestgørende

Brugbart svar (2)

Svar #3
04. oktober 2006 af hiat (Slettet)

Babelstårnet? :)

Brugbart svar (2)

Svar #4
04. oktober 2006 af NuclearWarhead (Slettet)

Tør jeg ikke udtale mig om. Jeg kan kun sige at jeg synes det er en skam der ikke længere er obligatorisk latin i et helt år :(

Brugbart svar (2)

Svar #5
04. oktober 2006 af hiat (Slettet)

Det var henvendt til #0, jeg synes jeg kunne genkende sætningen.
Og latin har da også kun være obligatorisk for sproglige. På min skole er det muligt at tage som valgfag på C, men iflg. vores AP-lærer, så bliver der ikke latin A i den nærmeste fremtid, hvilket ellers var muligt før (de er så kun 5-6 stykker på holdet).

Brugbart svar (2)

Svar #6
04. oktober 2006 af NuclearWarhead (Slettet)

Ja, men det burde være obligatorisk for både matematikere og sproglige. Det er et vigtigt fag af både sproglige og kulturhistoriske årsager.

Og på grund af reformen er det efterhånden færre steder man kan opretter græsk og latin A fordi man skal tilkendegive sit valg før man begynder i gymnasiet. På det stadium vælger ikke særligt mange græsk og latin. Og når de så når juletid hvor de kan vælge om, er der ikke mange der vil skifte klasse for at få græsk og latin hvor spændende de to ting så end er.

Det er blandt andet en af grundene til at Undervisningsministeriet har besluttet at græsk og latin A *skal* oprettes selv hvis der kun er 3-5 elever.

Brugbart svar (2)

Svar #7
04. oktober 2006 af hiat (Slettet)

Mit gymnasium udbyder slet ikke den studieretning mere. Og egentlig kan jeg godt forstå dem, eftersom det bliver mere besværligt skemamæssigt etc. - det forhindrede dem dog ikke i at oprette en musisk studieretning, som ca. 12 elever følger.
Dobbeltmoral er dobbelt så godt! :)

Brugbart svar (2)

Svar #8
04. oktober 2006 af NuclearWarhead (Slettet)

Nogle studieretninger er dog stadig vigtigere end andre i mine øjne: Fysik A, kemi A og matematik A burde tilbydes på alle gymnasier. Det samme gælder egentlig græsk og latin A. For det er sådan set de eneste der forbereder VIRKELIG godt til videre studier på universitetet. Det kan man tydeligt se i statistikkerne hvor især sidstnævnte har store fordele.

Brugbart svar (2)

Svar #9
04. oktober 2006 af rebel (Slettet)

Vi har en studieretning på min skole, som hedder Græsk A - Latin A.. Det er ret nice!!½

Brugbart svar (2)

Svar #10
04. oktober 2006 af badooo (Slettet)

#8
Så vidt jeg ved, er Mat A, Fys B og Kem B også blevet obligatorisk på landets gymnasier.

Altså bare sådan som sidebemærkning ;)

Brugbart svar (2)

Svar #11
17. oktober 2006 af MHE (Slettet)

Jeg havde græsk og latin A-niveau i gymnasiet, og selvom grammatikken i begge sprog sidder meget meget langt væk - og jeg derfor aldrig blander mig i ret meget, der har med latin at gøre - så har det gjort, at min forståelse for grammatik og brugen af samme allerede ved første år på de videregående studier lå langt over de andres. Så det betaler sig bestemt at have de fag.

Desuden er det megafedt at læse og lære noget om alle de forskellige græske og latinske mytologiske hændelser - at det så ikke er så relevant siden hen er noget ganske andet.

Brugbart svar (2)

Svar #12
24. oktober 2006 af curium (Slettet)

Så er det jo bare heldigt, at man selv nåede igennem systemet, inden den frygtelige reform trådte i kraft...
Jeg er utrolig glad for at jeg havde mulighed for at blive klassisker :-) - men ærligt talt, mener jeg ikke, at folk bør tvinges til latin C. Man skal have interessen, for at kunne forstå og bruge det senere.

Skriv et svar til: En sætnintg!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.