Fysik

Fælles-temperatur

12. november 2006 af Montavr (Slettet)
Forudsig desuden fællestemp. for blanding af 1L vand ved 20°C med 2L vand ved 50°C. Argumenter.

Nogen som har en idé til denne opg?

Brugbart svar (0)

Svar #1
12. november 2006 af Kemiersjov (Slettet)

Temperaturen bliver jo nok et sted mellem 20 og 50 gr. C

Hvis du nu antages at det varme vand mister lige så meget varmeenergi, som det kolde vand modtager, kan du opstille en ligning, hvor den ukendte temperatur er T.

Svar #2
12. november 2006 af Montavr (Slettet)

Ehmm forstår ikke helt. kan du hjælpe mere, ved at forklare og opstille den ligning.

Brugbart svar (0)

Svar #3
12. november 2006 af Kemiersjov (Slettet)

Den tilførte varmeenergi er Q1.

Q1 = (T-20)*Cp*1

hvor Cp er varmekapaciteten for vand pr ltr. og 1 er den ene liter vand.

Opstil selv ligningen for Q2 (den modtagne varme) og lad Q1=Q2


Svar #4
12. november 2006 af Montavr (Slettet)

Ehmm.. Det forstår jeg ik.. eller ved ik hvad jeg skal, men forstår heller ik hvad T er :S

Brugbart svar (0)

Svar #5
12. november 2006 af Kemiersjov (Slettet)

T er den ukendte temperatur i gr.C.

Det kolde vand modtager (T-20)*Cp*1 Joule.

Opskriv, hvorledes den tilsvarende formel for Q2 er (altså hvor mange Joule den varme vand afgiver)

Svar #6
12. november 2006 af Montavr (Slettet)

Jeg vil meget gerne prøve, men har ingen anelse om hvordan jeg skal gøre det..

Svar #7
12. november 2006 af Montavr (Slettet)

Når der nu står Q1 = (T-20)*Cp*1, hvad gør jeg så, fordi nu det svært da jeg har 2 ubekendte i en ligning, eller mener du at jeg kender Q1 og Q2, og jeg kun skal finde T?

og hvis nu jeg kender Q1, hvad er det så for et tal?

Brugbart svar (0)

Svar #8
12. november 2006 af Kemiersjov (Slettet)

Q2 = (50-T)*Cp*2

Sæt nu Q1=Q2 og isoler T

Svar #9
12. november 2006 af Montavr (Slettet)

Q1 = (T-20)*Cp*1
Q2 = (50-T)*Cp*2

(T-20)*Cp*1 = (50-T)*Cp*2 =>

Nu må du hjælpe mig igen med at isolere T.. og undskyld jeg ikke forstår det, jeg har bare ikke fået fat i det her, når vi har haft fysik.. kan bedre lide atomfysik osv..

Brugbart svar (0)

Svar #10
12. november 2006 af Kemiersjov (Slettet)

Atomfysik er sgu da ikke lettere en kalorimetri!

Nå - Hvis du nu dividerer med Cp på begge sider sår der:

T-20 = 2*(50-T)

Isoler T

Brugbart svar (0)

Svar #11
12. november 2006 af -Zeta- (Slettet)

Benyttes formlen for den tilførte varmenergi Q = m*c*(T<sub>slut</sub>-T<sub>start</sub>) fås:

Q = 1 kg * 4,18 J/(kg*K) * (T<sub>slut</sub> - 20K), og
Q = 1 kg * 4,18 J/(kg*K) * (20K - T<sub>slut</sub>), og

Sættes Q lig med hinanden fås

1 kg * 4,18 J/(kg*K) * (T<sub>slut</sub> - 20'C) = 2 kg * 4,18 J/(kg*K) * (T<sub>slut</sub> - 50'C)

Idet at stoffer er det samme (samme specifikke varmekapacitet) fås:

1 kg * (T<sub>slut</sub> - 20'C) = 2 kg * (T<sub>slut</sub> - 50'C)

Som kan solves til:

T<sub>slut</sub> = 40'C (40 grader Celsius)

Brugbart svar (0)

Svar #12
12. november 2006 af -Zeta- (Slettet)

#11.
Hov, beklager jeg jeg benyttede kelvin i mine udregninger. Jeg valgte nemlig at rette det fra kelvin til Celsius inde jeg postede, men jeg fik åbenbart ikke rettet det hele. :)
Heldigvis gør det ingen forskel på resultatet.

Svar #13
12. november 2006 af Montavr (Slettet)

okey.. hehe jo for mig er det, selvom jeg synes der er rigtig mange formler man skal huske..

Men tror det er fordi jeg gik i 1g da jeg havde om det med energi osv, så jeg ikke rigtigt fik fat i det..

Nå men ja prøver lige så..

Brugbart svar (0)

Svar #14
12. november 2006 af -Zeta- (Slettet)

#11.
Q = 1 kg * 4,18 J/(kg*K) * (Tslut - 20K), og
Q = 1 kg * 4,18 J/(kg*K) * (20K - Tslut), og

Skal rettes til:

Q = 1 kg * 4,18 J/(kg*K) * (Tslut - 20K), og
Q = 1 kg * 4,18 J/(kg*K) * (50K - Tslut), og

Skriv et svar til: Fælles-temperatur

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.