Andre fag

FÅRK SSO mand!

14. december 2006 af AmalieKrogsgaard (Slettet)
Hjælp! Jeg mangler en god redegøresle for, hvad en Fabel er..Nogen der kan hjælpe? det skal nemlig helst fylde lidt mere end de 6 linier jeg nu har fået skrevet! TAk!

Brugbart svar (0)

Svar #1
14. december 2006 af silberbauer (Slettet)

Hej amalie
Jeg ved ikke hvor meget du har, men hvis du er god til engelsk og kan finde ud af at tage det centrale ud af en tekst, tror jeg du kan bruge denne her til at kunne finde ud af hvad en fabel helt nøjagtigt er. En god ting hvis du har læst "fluernes herre"

http://www.cliffsnotes.com/WileyCDA/LitNote/id-64,pageNum-60.html

Mvh. Asger

Brugbart svar (0)

Svar #2
14. december 2006 af iB (Slettet)

Forslag:
Kopier det du allerede har skrevet herind. Så er det lettere at komme med råd om hvad du mangler.

Og så bør du også give dine indlæg en lidt mere sigende overskrift, som fx. "Hvad er en fabel?" eller bare "Fabel". Din nuværende overskrift siger intet om dit problem, og kan skræmme mange seriøse folk væk fra dit indlæg. Mange gidder nemlig ikke svare på indlæg med den slags intetsigende overskrifter.

Brugbart svar (0)

Svar #3
15. december 2006 af dodo (Slettet)

Hej! Se om du ikke kan bruge noget af det her!

fabel, (af lat. fabula 'snak, fortælling'), kan dels betyde motivet eller handlingsskelettet i et drama, en fortælling e.l., dels en særskilt, ofte kort, fortællende genre på vers eller i prosa. I sidstnævnte betydning er fabelen en fortælling om dyr: Det kan være løven og musen, ræven og storken, dyr med typiske menneskelige egenskaber, magtlyst, listighed osv. Det er en belærende genre med en udtrykkelig morale, tit mere kynisk eller kritisk end opbyggelig. Den har haft en stor plads i tidligere tiders (læse)undervisning.
Som dyrefortælling har genren vidt forgrenede rødder, bl.a. i Indien (fortællingssamlingen Pancatantra), men er i europæisk oldtid særlig forbundet med det græske forfatternavn Æsop; traditionen fra ham fortsattes på latin i Phædrus' fabler på vers fra 1. årh. e.Kr., og videre frem i talrige samlinger i middelalderen, bl.a. Marie de Frances Esope (ca. 1200). Via tyskeren Stainhöwel er den formidlet til dansk i Christiern Pedersen Esopi leffnit oc nogle hans fabel (posthumt 1556). En anden af de tidligste danske bøger, Herman Weigeres En Ræffue Bog (1555), giver ligeledes via tysk en version af den middelalderlige fortællingsrække Rævebogen, der allerede forelå på flamsk i 1100-t.
En digterisk fornyelse fik genren med Jean de la Fontaines Fables (1678-1694) i smidige og smilende vers, ikke uden brod. Også oplysningstidens skribenter lokkedes af genrens mulighed for samfundsmæssig og filosofisk satire; således skrev Holberg og Lessing begge fabler. Endnu i H.C. Andersens eventyr om dyr eller ting spiller fabelgenren undertiden ind ("Den grimme Ælling", "Toppen og Bolden"); hans samtidige H.V. Kaalunds versformede Fabler for Børn (1845), med tegninger af Lundbye, nød længe yndest, bl.a. ved deres sentimentalitet. Også en art fabel, en belæringshistorie med dyr, er George Orwells roman Animal Farm (1945, da. Kammerat Napoleon, 1947), politisk og bitter i tidens ånd.

Skriv et svar til: FÅRK SSO mand!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.