Andre fag

Leksikon

08. marts 2004 af KarenKaren (Slettet)
Hej, nogen som kan anbefale et leksikon?
Har plan om at købe et, sådan et på måske 2-4 bind (altså ikke encyclopædien).
Så hvad er godt?

Brugbart svar (1)

Svar #1
08. marts 2004 af Peden (Slettet)

Vil hellere anbefale www.wikipedia.org evt. i sammenhæng med alles ven Google.

De printede lekisas tid er forbi!

Brugbart svar (1)

Svar #2
08. marts 2004 af Sam

dsada

Brugbart svar (1)

Svar #3
08. marts 2004 af Ktulu (Slettet)

Ha ha - censurerer du nu også dig selv Sam...? (:

Brugbart svar (1)

Svar #4
08. marts 2004 af Peden (Slettet)

Ellers også gør en af moderatorerne ;)

Brugbart svar (1)

Svar #5
08. marts 2004 af Ktulu (Slettet)

hvem er moderatorerne?

Brugbart svar (1)

Svar #6
09. marts 2004 af Jensus (Slettet)

www.leksikon.org er et udemærket site.

Man kan også abonnere på Lademanns online, min skole gør det, så alle kan gå derind gennem skolens computere. Det var jo en ide for andre at foreslå det til deres skole ?

Brugbart svar (1)

Svar #7
09. marts 2004 af Averell (Slettet)

Ja, leksikon.org er udmærket - til visse ting, men det er ikke neutralt, derimod dybt venstreorienteret og det er meget fokuseret på politik og samfundsteori, mens der ikke er ret meget at komme efter, hvis du pludselig skulle få lyst til at slå relativitetsteorien eller vitaminernes forhold til den retvinklede trekant op.

Selvfølgelig er CD-rom leksikon vejen frem, men Lademanns CD-rom er s... en flad fornemmelse. Der er heller ikke noget i vejen med at investere i en bog. Jeg har selv investeret i Den store danske encyklopædi.

Interesant for dig var måske Gyldendals trebindsleksikon. Det er de samme mennesker som der står bag SDE - hvilket vil sige, at det er rigtig godt gennemarbejdet, men blot noget mindre.

Det koster 1500 kr. Du kan få det gennem Samlerens Bogklub for 900 (www.samlerens-bogklub.dk) forudsat du melder dig ind. Men det er også en af de eneste bogklubber med gods i, og nej, jeg er ikke en rød lejesvend betalt af Gyldendal (som i øvrigt ejer Samleren).

Brugbart svar (1)

Svar #8
09. marts 2004 af Averell (Slettet)

Øhm, jeg fandt lige en anmeldelse af Anne Knudsenfra Weekendavisen:

Måske er det uretfærdigt at sammenligne Gyldendals Leksikon med nationalencyklopædien, men på den anden side er det helt uundgåeligt. Og jeg beklager at måtte sige, at sammenligningen fører til en klar anbefaling af det trebinds leksikon, som udkommer i dag.
Lad os bare begynde med udseendet. Hvis man ikke lige står og mangler et bogværk, der kan stå til vitrinen af moseeg med blyindfattede ruder, er leksikonets indbinding med indsatte farvefotos et langt bedre bud på bogæstetik end encyklopædiens fattigfine, forlorne læder. Indeni er de kortfattede, koncise artikler indrammet af en bred margin med illustrationer i glasklar gengivelse. Det er overskueligt, behageligt at se på og fuldt tilstrækkeligt. På indersiden af bindet er der verdenskort med forskelligt fokus i de tre bind; vegetation, klima, stater, nationalflag osv. Glimrende og lettilgængeligt.
Men det er jo især indholdet, det kommer an på. Og hvordan anmelder man retfærdigvis et leksikon med et sandt orgie af artikler skrevet af en hærskare af mennesker og redigeret af to fodboldhold? Ja, for det første konstaterer man, at forlaget betegner artiklerne som nyskrevne. Der er altså ikke tale om en blot forkortet udgave af encyklopædien. Og for det andet slår man op.
Leksikonet henvender sig i kraft af sit format og den uhyre rimelige pris til et bredt og måske navnlig ungt publikum. Så for at få målgruppen i tale og opnå en vis bredde i opslagene valgte jeg at udlicitere gennemgangen. Umiddelbart efter desserten satte jeg den til søndagsmiddag forsamlede familie til at vælge opslagsord efter egne interesser, som er mangelunde. Som en udløber af en diskussion tidligere i måltidet om salaters rette indhold insisterede datteren på, at vi slog foderlucerne op. Foderlucerne kaldes også alfalfa, og de spirede frø anvendes som bønnespirer. Som altså ikke alle holder lige meget af. Til gengæld er lucerne fuld af proteiner, mineraler og vitaminer, kommer fra SV-Asien, bliver 30-70 cm høj, har blålighvide til violette blomster og udvikler - hvis man lader den nå til skelsår og alder - bælge, der er snoet to-tre gange. Den findes forvildet i Danmark. Så vidt, så godt.
Ægtemanden havde imens slået Lacan, Jacques op og fundet, at denne franske psykoanalytiker (1901-81) »blandede psykoanalysen med andre af tidens tankestrømme, bla. strukturalismen. Lacan antog bl.a., at det ubevidste er struktureret som et sprog og inddelte det psykiske i tre ordener, den imaginære, den symbolske og den reelle orden.« Det kunne vi ikke indvende noget imod, om end ægtemanden fandt det overdrevet eller måske ligefrem forkert, at Lacan »nærmest fik gurustatus under studenteroprøret (1968)«, idet Lacan i sin nærmest grænseløse politiske uvidenhed uanfægtet mødte op for at undervise på universitetet, mens studenterne strejkede.
Den tilstedeværende ældste søn ville dernæst vide, hvad leksikonet skrev om Neumanns paradoks. Det er, så vidt jeg ved, noget med et kvantemekanisk problem, som kan udregnes på to modstridende måder, som begge er sande. Artiklen om »von Neumann, John (1903-57) ungarsk-amerikansk matematiker« fortæller ikke om paradokset men nok, at manden var klædt på til at finde på den slags: »udover matematik beskæftigede han sig bl.a. med kvantemekanik, økonomi (s.m. Otto Morgenstern grundlagde han spilteorien) og datalogi, hvor hans idéer om computerens opbygning fik stor betydning.« Det var for så vidt også i orden.
Selv slog jeg etnisk gruppe op og fandt en udmærket definition; den lignede grangiveligt den, jeg selv har begået til encyklopædien, men der er jo heller ikke meget andet at sige om fænomenet. Lige nedenunder står etnisk udrensning, et nyt opslagsord, kort beskrevet og med henvisning til folkedrab, og på den modstående side finder man »etatisme, idéen om, at staten er bæreren af den højeste fornuft.« Datteren var imidlertid gået videre til Tarok, 1972-81, »dansk travhest, hvis mange sejre var med til at øge interessen for travsport i Danmark.« På den samme side var der en fin lille artikel om Tarzan, »manden, der lever i junglen som Abernes konge.«
Alt i alt havde middagsbordet kun marginale indvendinger; svigerdatterens hjemby var for lille til at være med, og Berija, Lavrentij blev neutralt beskrevet, som om han på fredsommelig vis havde taget sig af det sovjetiske post- og telegrafvæsen eller noget lignende.
Gyldendals Leksikon er et oplagt bud på Det nødvendige Leksikon for unge mennesker eller eventuelt som supplement til et stort, forældet eller udenlandsk konversationsleksikon. Mere behøver man faktisk ikke.

Brugbart svar (1)

Svar #9
09. marts 2004 af Jensus (Slettet)

Det er rigtigt Averell. Jeg tænkte godt nok også på at skrive at de var meget fokuserede på politik, og at de er nogle commiebastards ;)

Skriv et svar til: Leksikon

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.