Historie

krise SSO romerriget

15. december 2006 af linemadsen2 (Slettet)
Jeg er igang med SSO eller burde være det. Jeg har læst og læst min. 200 sider... har masser af noter, men sys det hele er meget forvirrende... Jeg skal lave redegørelse om romerriget fra 100 f.kr. til 100 e.kr. hvilke emner ville i tage fat i og den ville i disponere den?? håber der er nogen der har en idé. OG HVAD ER CÆSARS POLITISKE MÅL OG MIDLER?!

Brugbart svar (0)

Svar #1
15. december 2006 af Lisa02 (Slettet)

Tja.. Fra år 100 f.kr - 100 e.kr. skete der jo en masse ting.Først og fremmest, var det jo senatet der "herskede" over Rom. Cæsar trådte så frem i år 44-46 f.kr. - I år 211 overtog senatet igen.

- Dette har du sikkert også læst.

En af de emner som er vigtigst, er jo helt klart om Kejser Augustus, som var den første og bedste kejser af Romerriget, det var under hans tid at romerriget udvidede sig en helt del!
Så ville det også være godt at skrive om Cæsar og senatet, så godt som jeg husker var strategien bag at romerriget voksede så stort som det gjorde, var at de gik i krig mod et land, og stjal derfra - tror nok at det var derfor rommeriget voksede så meget som det gjorde, men kan ikke huske..

Jeg har ALT viden om Augustus, så hvis du mangler flere informationer vil jeg med glæde hjælpe.

Håber det hjalp.

Svar #2
15. december 2006 af linemadsen2 (Slettet)

Mange tak for hjælpen. Jeg er lidt i tvivl om republikkens styre væltede under cæsar eller augustus? Jeg synes det er svært om jeg bare skal gennemgå alle konsuler og kejsere i tidsperioden eller udvidelsen eller hvad?? jeg har 6 bøger, men føler alligevel jeg mangler en del til opgaven, da min analyse skal omhandle cæsars politiske mål og midler og det kan jeg virkelig ikke finde frem til.

Brugbart svar (0)

Svar #3
15. december 2006 af jammal (Slettet)

Cæsar var et kompetent menneske. Han havde studeret retorik, derfor kunne han bevæge masserne. hans midel til magten var hæren, uden hæren var han ikke blevet til den, vi kender ham som. Derfor, da han krydsede floden, ændrede han Hærens rolle fra at være Romersk til at være Cæsar's

Brugbart svar (0)

Svar #4
15. december 2006 af jammal (Slettet)

#2: den væltede under Cæsar, men Augustus var den, der havde centreret magten hos ham, så han alene kunne styre, men han gjorde det på en lovlig måde.

Du kan diskutere Cæsar's liv, hvordan han opvoksede ,altså hvordan var perioden, hvordan han kom til magten - med hvilke midler, var de illegale?

Til sidst kan du perspektivere lidt til Augustus og endelig vurdere Cæsar og han betydning

Brugbart svar (0)

Svar #5
16. december 2006 af NuclearWarhead (Slettet)

#0
Skriv hele opgavetitlen så vi ved hvad det drejser sig om.

#1
Det er forkert at sige at senatet herskede. Husk på det romerske nationalmotto (hvis man kan snakke om sådan et): "SENATUS POPULUSQUE ROMANUS" - "Det Romerske Senat og Folk". Den sætning indeholder nærmest den romerske konstitution i sig. Senatet har en række veldefinerede funktioner: 1) Finansvæsnet 2) Udenrigspolitik 3) Undersøgelsesdomstole. Man havde dobbelt lovgivningsinitiativ: Et ved konsulen gennem comitia centuriata og et tribunicisk gennem comitia tributa. Men senatet kunne godt have indirekte indflydelse, fx ved at opfordre folk til at fremlægge et forslag på en af comitierne, folkeforsamlingerne. Oftest foregik det sådan at senatet diskuterede et forslag og besluttede at konsulen skulle forelægge forslaget for en plebejertribun så sagen kunne bringes op på comitia tributa som var det normale lovgivningsorgan i senrepublikansk tid.

Desuden er det noget bullshit at sige at Augustus var den bedste kejser. Det er en stærkt subjektiv kommentar. Husk på at han var trodsalt en diktator. Man skulle ikke rage uklar med ham. Ellers blev man deporteret eller slået ihjel.

Senatet fik aldrig nogen reel magt igen. Men en af grundene til at Augustus' omvæltning fra republik til diktatur ikke mislykkedes, var at Augustus havde indset at man ikke skulle kalde sig kejser eller konge - ord som klinger meget dårligt i enhver romersk borgers ører -, næ, han opretholdt de gamle institutioner og snakkede om at han ikke overgik andre i magt, men kun i autoritet. Han bevarede alle de gamle institutioner så folk troede det stadig var en republik, ting som man faktisk kan se hvis man læsere senere antikke kilder hvor diktaturet nogle steder alligevel kaldes res publica.

I 211 døde kejser Septimius Severus, og han blev efterfulgt af Caracalla, og det han nok bedst huskes for, er Caracallas bade i Rom og Constitutio Antoniniana der gav borgerrettigheder til alle frie mennesker i Romerriget.

Skriv et svar til: krise SSO romerriget

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.