Religion
Buddhisme . . .
13. februar 2007 af
Liiinee (Slettet)
Der er nogle ting jeg ikke er klar over og behøver jeres hjælp:
- Hvilket grundlæggende livssyn bærer buddhisten præg af?
er det ikke, at alt er lidelse (altså de 4 ædle sandheder)
- Hvordan bliver buddhismen til en religion?
ingen anelse? de har jo ikke nogen guder heller?
- Hvilket livssyn illustrerer livshjulet? Hvilke konsekvenser har genfødselslæren for menneskesynet?
at mennesket ikke kan blive frie for genfødsler, eller?
- Hvordan opfattes Nirvanas virkelighed og hvordan opfattes denne verdens virkelighed?
- Hvilken betydning har sanghaen? Hvilke forskrifter lever munke/ nonner efter?
- Hvad adskiller Mahayana-buddhisme fra hinayana-buddhismen?
- Hvilket grundlæggende livssyn bærer buddhisten præg af?
er det ikke, at alt er lidelse (altså de 4 ædle sandheder)
- Hvordan bliver buddhismen til en religion?
ingen anelse? de har jo ikke nogen guder heller?
- Hvilket livssyn illustrerer livshjulet? Hvilke konsekvenser har genfødselslæren for menneskesynet?
at mennesket ikke kan blive frie for genfødsler, eller?
- Hvordan opfattes Nirvanas virkelighed og hvordan opfattes denne verdens virkelighed?
- Hvilken betydning har sanghaen? Hvilke forskrifter lever munke/ nonner efter?
- Hvad adskiller Mahayana-buddhisme fra hinayana-buddhismen?
Svar #1
13. februar 2007 af Marcus (Slettet)
1) Jo netop. Livet er lidelse og smerte, modsat kristendommen hvor livet er guds gode gave til mennesket
2) Buddhismen bliver en religion, idet en rimelig mængde mennesker anerkender den som religion. Er slet ikke sikker på svaret her.
3) Livssyn: det cirkulære, modsat det kristne lineære livssyn. Menneskesynet: døden er ikke at frygte, da det er en del af livet og verdens gang.
4) Nirvanas virkelig = den sande virkelighed
Verdens virkelig = den falske virkelighed
5) Sanghaen viser hvordan buddhismen praktiseres. De lever efter at leve på en god måde, bl.a. ved at udvise gæstfrihed og udøve forskellige bønner
6) ??
2) Buddhismen bliver en religion, idet en rimelig mængde mennesker anerkender den som religion. Er slet ikke sikker på svaret her.
3) Livssyn: det cirkulære, modsat det kristne lineære livssyn. Menneskesynet: døden er ikke at frygte, da det er en del af livet og verdens gang.
4) Nirvanas virkelig = den sande virkelighed
Verdens virkelig = den falske virkelighed
5) Sanghaen viser hvordan buddhismen praktiseres. De lever efter at leve på en god måde, bl.a. ved at udvise gæstfrihed og udøve forskellige bønner
6) ??
Svar #2
01. juni 2007 af Guldlotus (Slettet)
"Hinayana", eller nærmere Theravada, anses for at være den ældste lære. Denne er en munkeretning - som afspejles i "trosbekendelsen", nærmere betegnet de tre juveler:
"Jeg" tager min tilflugt til Buddha (gennem meditation),
"Jeg" tager min tilflugt til dharma (læren),
"Jeg" tager min tilflugt til SANGHA (munkeordenen).
Buddhismen er noget indviklet, jeg'et (det der i hinduismen bliver betegnet som athman i modsætning til brahman) bliver jo ikke anerkendt som noget bestandigt, så i realiteten ville en buddhist nok snarere vælge at bruge navneform i stedet for betegnelsen "jeg".
De to andre store grene af buddhismen (mahayana og vajrayana) anerkender dog også de tre juveler, på trods af at de mener at ALLE er i stand til at opnå nirvana/vække sin buddha-natur - ikke kun munke og nonner. Man kan vel sammenligne det lidt med alle kristne, der kun kommer i kirke juleaften..
I visse tekster fra theravada bliver "Boddhisatva" nævnt, der er her vist kun tale om Siddharta Gautama.. Så vidt jeg husker! Hæng mig ikke op på den..
Derimod får "boddhisatva" i mahayanabuddhisme en ny dimension - der er her tale om en person, som efter at have opnået parinirvana bevidst vælger at blive reinkarneret igen, for at hjælpe alle andre med også at blive oplyste (husk, at ordet "Buddha" betyder oplyst - det er en natur vi i følge mahayana og vajrayana alle rummer).
HUSK at mahayana kom lige efter theravada som en protest, da de ikke mente at nirvana skulle være forbeholdt én bestemt folkeskare. Selve ordet MAHAYANA betyder "det store fartøj", og det var dem der stod bag theravada's nye navn "HINAYANA" - som betyder "det lille fartøj".
Vajrayana (Diamantfartøjet = tibetansk buddhisme) kan jeg ikke huske så meget om, men her bliver der fulgt 4 juveler; de forgående +
Jeg tager min tilflugt til lama.
En lama er en ærestitel for den fuldt ud indviede buddhistiske munk (i denne gren af buddhismen).
"Jeg" tager min tilflugt til Buddha (gennem meditation),
"Jeg" tager min tilflugt til dharma (læren),
"Jeg" tager min tilflugt til SANGHA (munkeordenen).
Buddhismen er noget indviklet, jeg'et (det der i hinduismen bliver betegnet som athman i modsætning til brahman) bliver jo ikke anerkendt som noget bestandigt, så i realiteten ville en buddhist nok snarere vælge at bruge navneform i stedet for betegnelsen "jeg".
De to andre store grene af buddhismen (mahayana og vajrayana) anerkender dog også de tre juveler, på trods af at de mener at ALLE er i stand til at opnå nirvana/vække sin buddha-natur - ikke kun munke og nonner. Man kan vel sammenligne det lidt med alle kristne, der kun kommer i kirke juleaften..
I visse tekster fra theravada bliver "Boddhisatva" nævnt, der er her vist kun tale om Siddharta Gautama.. Så vidt jeg husker! Hæng mig ikke op på den..
Derimod får "boddhisatva" i mahayanabuddhisme en ny dimension - der er her tale om en person, som efter at have opnået parinirvana bevidst vælger at blive reinkarneret igen, for at hjælpe alle andre med også at blive oplyste (husk, at ordet "Buddha" betyder oplyst - det er en natur vi i følge mahayana og vajrayana alle rummer).
HUSK at mahayana kom lige efter theravada som en protest, da de ikke mente at nirvana skulle være forbeholdt én bestemt folkeskare. Selve ordet MAHAYANA betyder "det store fartøj", og det var dem der stod bag theravada's nye navn "HINAYANA" - som betyder "det lille fartøj".
Vajrayana (Diamantfartøjet = tibetansk buddhisme) kan jeg ikke huske så meget om, men her bliver der fulgt 4 juveler; de forgående +
Jeg tager min tilflugt til lama.
En lama er en ærestitel for den fuldt ud indviede buddhistiske munk (i denne gren af buddhismen).
Svar #3
01. juni 2007 af Guldlotus (Slettet)
Og.. Jo, buddhismen anerkender de hinduistiske guder Shiva, Vissnu, og æhm, hvad de nu ellers hedder, men i buddhismen er også de underlagt karma-loven, hvilket er problematisk da de jo lever i overdådig luksus og ikke følger den gyldne middelvej - derfor vil de, i modsætning til mennesket, aldrig kunne opnå (pari-)nirvana.
Mange vælger dog kun at følge buddhismen som en filosofi.
Læs endelig Ninian Smart, der står en udførlig guide til hvordan man kan definere en religion (guder/ikoner, ritualer, forestillinger mv.)
Mange vælger dog kun at følge buddhismen som en filosofi.
Læs endelig Ninian Smart, der står en udførlig guide til hvordan man kan definere en religion (guder/ikoner, ritualer, forestillinger mv.)
Skriv et svar til: Buddhisme . . .
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
