Religion

buddhismen

23. februar 2007 af Liiinee (Slettet)
Hvordan bliver buddhismen til en religion?

Hvilke konsekvenser har genfødselslæren for menneskesynet?

Hvad adskiller Mahayana-buddhisme fra hinayana-buddhismen?

Hvad er tantraer?


Tak

Brugbart svar (1)

Svar #1
24. april 2007 af myriahk (Slettet)

Hej! Dette er et svar som umiddelbart kommer ret sent når man ser på hvornår du spurgte om det;) men here goes..
- Mange ser buddhismen som mere filosofi end religion, dette skyldes den ikke besidder den typiske GUDE-situation. verden er IKKE skabt af nogen gud, men tror der i stedet på en form for uendelighed: altså at jorden bare altid har været her. Den "bliver" kun til en religion ved at man ser det som et verdenssyn, den bærer kosmologi og klassifikation med sig. Svært helt at forklare detaljeret hvordan denne kan blive en religion, men sådan er det.
- rekarnation påvirker på sin vis menneskesynet, men det er mere atman ("Det menneskelige jeg")og brahman ("verdenssjælen") der gør det. I følge buddhismen er alt alt og intet intet (indras net). Når man har fået den indsigt i tilværelse kan man muligvis opnå nirvana ("Udslukkelse" - udfrielsen af genfødslernes kredsløb). Mennesket skar derfor have en god karma og opnå den nødvendige indsigt. Man SKAL hjælpe andre og ikke gøre noget for ens egen skyld. F.eks var Dalai Lama jo så sød at komme tilbage som en "boddhisattva" efter han havde været i nirvana.....siger man ;)
- jeg mener det er sådan at ved hinayana bygger det på munkesamfund, så det kun er dem, som har en chance for at bryde hjulet. Og så ved Mahayana, hovedretningen indenfor buddhisme, kan alle bryde samsara hvis de får den rette erkendelse. -den bygger dog mere på opofrelse og hjælp til andre. Dog betyder Hinayana "Det lille farttøj" og mahayana "Det store farttøj" - aner dog ikke helt hvad det skal betyde!
- tantraer? er hinduistiske og buddhistiske hellige skrifter, der beskriver religiøs praksis og esoteriske indsigter. Den religionsform, som hører hertil, er for det meste ret ekstrem.
Håber du kunne bruge det til noget, selvom det er lang tid siden du spurgte!
Allerkærligst Karen

Skriv et svar til: buddhismen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.