Virksomhedsøkonomi (VØ el. EØ)

Førsteordensbetingelsen

06. maj 2007 af Bayat (Slettet)
Nogen der kort kan forklare mig hvad det er det går ud på ? altså jeg er med på hvad det er i generelle træk, men jeg skal skrive en opgave hvor jeg blandt andet skal forklare hvad det er så ville være rart hvis jeg kunne få en lille forklaring på hvad det helt præcist var

På forhånd tak

Brugbart svar (0)

Svar #1
06. maj 2007 af Madsst (Slettet)

Du må give en sammenhæng.

Svar #2
06. maj 2007 af Bayat (Slettet)

Okay jeg prøver.. Hvis p(m) og s(m) er differentiable funktioner, så kan vi tilsvarende udlede en generel betingelse for et indre globalt maksimum for overskudsfunktionen, Fra teorien om optimering af differentiable funktioner ved vi, at hvis overskudsfunktionen antager sit globale maksimum i det indre af sin definitionsmængde, dvs. ikke i et af endepunkterne, så vil den afledede af overskudsfunktionen være nul i dette punkt

o'(m)=0

P(m) er pris angivet som en funktion af mængden
s(m) er omkosningsfunktionen
o(m) er overskudsfunktionen

det jeg ikke helt kan få fat i er hvad overstående betyder..?

Brugbart svar (0)

Svar #3
06. maj 2007 af Madsst (Slettet)

Okay - jeg går ud fra du kender til differentialregning. Ovenstående er faktisk ikke andet. 1. ordensbetingelser er det man også kalder nødvendige betingelser. En 1. ordensbetingelse for maksimum for en funktion, f, er at f'=0. Den funktion du ønsker at bestemme maksimum for er overskudsfunktionen og man kræver derfor det samme for denne. Det der forvirre dig er måske det med 'det indre af definitionsmængden'. Hovedsagen her er sådan set bare at hvis der er begrænsning på funktionenen, sådan at overskuddet måske har en nedre grænse og øvre grænse, så kan maksimummet også findes her. Er for eksempel overskudsfunktionen negativ i hele sin definitionsmængde, undtagen i sit begyndelsespunkt hvor den er 0, er det jo klart at maksimum må findes i begyndelsespunktet.
Håber det hjalp. Hvis der er flere problemer må du skrive igen. Jeg er ikke helt sikker på hvor problemet ligger.

Svar #4
06. maj 2007 af Bayat (Slettet)

En 1. ordensbetingelse for maksimum for en funktion, f, er at f'=0. Den funktion du ønsker at bestemme maksimum for er overskudsfunktionen og man kræver derfor det samme for denne

tror ikke helt jeg er med på det du siger der ? men resten forstod jeg sådan set godt..

Brugbart svar (0)

Svar #5
06. maj 2007 af Madsst (Slettet)

Hmm.. Kender du til differentialregning?

Svar #6
06. maj 2007 af Bayat (Slettet)

Jaja gør jeg.. men forstår bare ikke hvorfor 1 ordensbetingelsen for maksimum for en funktion f er at f'=0 ?

Brugbart svar (0)

Svar #7
06. maj 2007 af Madsst (Slettet)

Tjaeh, det undrer mig nu lidt hvis du kender til differentialregning, men...
Det er fordi at f' betegner hvorvidt funktionen f er voksende eller aftagende. Er f'>0 er funktionen voksene. Er f'<0 er funktionen aftagende. I et maksimumspunkt må det gælde at funktionen er voksende frem mod punktet og aftagende efter punktet. Hvis altså x* er maksimum må det gælde at:
f'>0 for x x*. For at dette kan lade sig gøre må der findes et sted hvor det præcis gælder at f'=0 og dette sted må være maksimum (løst formuleret).
Håber det hjalp. Ellers ved jeg snart ikke hvad jeg skal skrive :)

Svar #8
06. maj 2007 af Bayat (Slettet)

Det forstår jeg intet af.. Ej det pis det forstår jeg godt.. tror bare jeg havde kigget mig blindt på hvad der egentlig stod, men det er helt sort mere tror jeg vil begive mig ud i at skrive..

Tak fordi du tog dig tid til at hjælpe..

Brugbart svar (0)

Svar #9
11. december 2009 af StepStone (Slettet)

Jeg kender godt til differentialregning, og jeg forstår godt ovenstående. Men jeg forstår ikke, hvad førsteordensbetingelsen er? og hvordan den lige kommer ind i billedet... Jeg er i gang med at skrive SRP om økonomi og Laffer-kurve og kender som sådan intet til førsteordensbetingelser. Jeg kan lige prøve at give konteksten:

U=(1-m)z+I-(w/(1+1/e)*(z/w)^1+1/e

Ved maksimering af udtrykket U med hensyn til z finder man ud fra førsteordensbetingelsen følgende funktion:

z=w*(1-m)^e

Hvad betyder førsteordensbetingelsen i den sammenhæng?


Skriv et svar til: Førsteordensbetingelsen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.