Oldtidskundskab

Patroklos og Paris

05. juni 2007 af CamillaTG (Slettet)
Til eksamen skal jeg kunne lave en analyse af Patroklos og Paris som helte, hvad for nogle helte de er. Antihelte osv...

Jeg har ledt overalt på nettet, men kan virkelig ikke bruge noget jeg kan analysere personerne med. Har læst Iliaden masser af gange, men er stadig i tvivl.

Achilleus og Hektor er vel de "rigtige" helte? De store helte, med mod osv.
Men hvad er Patroklos og Paris udover bedste ven og bror?

Håber på lidt hjælp...

Brugbart svar (1)

Svar #1
05. juni 2007 af JuMMe^ (Slettet)

Da Patroklos faldt blev der lavet gravlege til ære for ham (de første gravlege) så han må da have været en ægte helt / kriger?

Brugbart svar (1)

Svar #2
05. juni 2007 af Hoys (Slettet)

Jeg tror, at det du skal gå ind og gøre er at analysere, hvilken helteopfattelse skildringerne af Paris og Patroklos giver udtryk for.

Altså, Patroklos går iført Achilleus rustning i krig, og bliver slået ihjel. Dette tyder på, at datidens helteopfattelse koncentrerede sig om helte der var helte af skæbne, og ikke almindelige folk, der gennem gerninger kunne opnå heltestatus. Man blev altså en helt gennem skæbnen, altså noget forudbestemt og ikke gennem handlinger. Dette viser endviddere hvor fastlåst datidens menneske opfattede sig selv og ligesindede - alle ens gerninger og bedrifter var bestemt på forhånd, og hvis guderne ikke ønskede det, var der ingen mulighed for at opnå heltestatus.

Jeg ved ikke om samtiden opfattede Paris som en helt, men hvis de gjorde giver han i hvert fald udtryk for en meget passiv helteopfattelse. Det er jo Paris skyld, at krigen i Illiaden er begyndt, men alligevel deltager han ikke aktivt i kampen, da han i sin anger over, hvad han har gjort hellere vil sidde sammen med Helene. Hektor og Helene får ham dog i 6. sang overtalt til at drage i kamp. Paris skynder sig i kamp, og han bliver sammenlignet med en hest, der lige er sluppet fri fra den tøjler. Han møder Hektor og Hektor fortæller ham, at han er en løjerlig karl, der hurtigt giver op selvom han egentlig har talentet, altså kamptalentet. Han siger også, at det sårer ham når han skal høre på alle mulige tilsvinelser fra Troerne, der bebrejder ham for det han har gjort, og særligt at han ikke selv aktivt tager del i kampen – indtil nu.

Jeg ved ikke helt, hvordan man skal tolke beskrivelsen af Paris, men det kan være i har læst nogle andre sange end vi har, hvor det tydeligere kommer til udtryk, hvordan de opfattede ham som person.


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. juni 2007 af MiaMette (Slettet)

Paris er da den største tøsedreng :)

Han bliver reddet af Aphrodite i tvekampen med Menelaus, og Helena er ganske ulykkelig over at være med ham.

Endnu engang skal man passe lidt på Hollywoodproducerede film... :)


Brugbart svar (1)

Svar #4
06. juni 2007 af MiaMette (Slettet)

Ok, det tæller da på plussiden, at han dræber Achilleus, men det sker jo slet ikke i Iliaden :)

Brugbart svar (1)

Svar #5
06. juni 2007 af kaaath (Slettet)

Paris er hvert fald en tøsedreng - han besidder ikke rigtig de egenskaber der bruges om en helt(de homeriske dyder)
Helene er jo som nævnt tidligere utilfreds med Paris da han ikke rigtig er en "mand"

Brugbart svar (1)

Svar #6
07. juni 2007 af Kijlu (Slettet)

Nej Parisk lever ikke op til det heroiske ideal, han er en kvindelig mand hvilket er lavest placeret i hierakiet. kønnene den gang var ikke biologisk men socialt bestemt. hierakiet er som følger:

mandlig mand
mandlig kvinde
kvindelig kvinde
kvindelig mand

HEktor feks er godt eksempel på det heroiske ideal, en mandlig mand idet han går i krig, kæmper for sin ære osv.
Andromache er bevis på en mandlig kvinde idet hun opholder sig på borgmuren der er et mandligt sted da hun forsøger at tale hektor fra at gå i krig --> hun delagtiggør sig i krigen hvilket er mandligt. hun anerkender ikke det heroiske ideal, men sin mand at blive gammel med.

Paris er som nævnt en kvindelig mand idet han ikke lever op til de mandlige krav. han lyver (kvindeegenskab) og befinder sig i hjemmet.

Helene er en kvindelig kvinde. hun befinder sig inden ofr borgens mure, er løgnagtig og upålidelig (dengangs kvindeideal). dog en hun en mand i forhold til Paris idet hun må forklare ham, men en kvinde i forhold til Hektor.

Et lille sidespor :)

Brugbart svar (1)

Svar #7
11. juni 2007 af Task (Slettet)

Jeg nu ikke enig i at Andromache er mandlig på nogen måder. Hun er ked af at Hektor skal i krig og prøver at tale ham fra det. meget sentimental.
Derimod er Helena en meget mandlig kvinde i det hun gerne vil have at Paris går i krig og er ked af at sidder hjemme og sysler med hans rustning. Han er inaktivt ikke maskulin.

Skriv et svar til: Patroklos og Paris

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.