Religion

Helligånden...

11. juni 2007 af neverSTXagain (Slettet)
hej skal op til religions eksamen snart.. er der nogen der kan hjælpe mig .. og fortælle mig om følgende er rigtigt?

A
Er der nogen der kan prøve at forklare hvad helligånden er?..
Er Helligånden det som går ind i mennesket og får denne til at være kristen?


Er følgende genre beskrivelser i religion rigtig forstået:

B
en lignelse = fx. i Det Nye Testamente fortælles historier omhandlende andre personer end Jesu selv.. men alligevel fortæller disse historier en del om Jesu budskaber.

C
Myte = omhandlende en tid før alt andet og hvor vi hører om fx Guds handlinger mv. ( fx skabelses beretningen) ( vi ved ikke om en myte er sand eller falsk)

D
prædiken = en tale som kan skal belære tilhøren i Jesu budskaber og biblen og få tilhøren til at tro på at det han/hun siger er rigtigt..

E
underberetning = en beretning hvor man kan finde en vis form for mystik, fx. helbredelse mv.


F
Legende = beskrivelse af en persons (med høj status)gerninger...


Er der nogen som kan bekræfte eller afkræfte om det ovenstående er rigtigt.. hvis det ikke rigtigt så måske forklare hvad det rigtige er..

Brugbart svar (1)

Svar #1
12. juni 2007 af Da-ted (Slettet)

Det er rigtigt nok. Man kan selvfølgelig uddybe nogle af svarende, fx. er opfattelsen af Helligåndends væsen en smule sporadisk, men det er i princippet sådan den opfattes i den kristne tradition.

Brugbart svar (1)

Svar #2
12. juni 2007 af MiaMette (Slettet)

Ang. helligånden:
NEJ. Mennesket har som udgangspunkt en fri vilje (protestantismen især), så derfor er der ikke nogle ydre guddommelige kræfter, der påvirker en. Jeg tror du mener, at helligånden "går ind i mennesket", når det døbes (som det skete med Jesus, da Johannes Døberen døbte ham).

Har ikke lige kigget det andet igennem.

Svar #3
13. juni 2007 af neverSTXagain (Slettet)

Måske skulle jeg formulere mig lidt anderledes.. Er helligånden en form for personlig tro på at jesus er guds søn, og at vi kan opnå frelse ved at tro på dette. Helligånden er er en del af trenighedslæren, ik?

Brugbart svar (1)

Svar #4
13. juni 2007 af MiaMette (Slettet)

#1
Jo, helligånden er en del af treenigheden. I protestantismen opnår man frelse ved tro alene (se på trosbekendelse for alle de vigtigste punkter - bl.a. at Jesus er Guds søn og kan nedfor fra himlen for at påtage alle menneskets synder!), fordi "Gud elsker os", selvom vi er syndige... vi opnår frelse fordi Gud er god, ikke fordi vi selv er gode.
I katolicismen er det anderledes. Det er også elementer af gerningsretfærdighed (og aflad), hvilket var det, Luther prostesterede imod.

Brugbart svar (1)

Svar #5
13. juni 2007 af MiaMette (Slettet)

Ups, det vat til #3, ikke til #1! :)

Brugbart svar (1)

Svar #6
13. juni 2007 af memomo (Slettet)

#2: Nej, i protestantismen mener man nemlig, at mennesket IKKE har en fri vilje, da det kun kan frelses på Guds nåde ;)

Brugbart svar (1)

Svar #7
13. juni 2007 af MiaMette (Slettet)

#6 Øh jo.
Hvis mennesket ikke har en fri vilje, så vil det betyde, at der en en anden kraft, der bestemmer om vi tror eller ej. Det er der ikke. Vi får selv valget, helt ligesom ved syndefaldet. Ellers ville tro i prostantismen være et paradoks, da vi ikke selve kan vælge, om vi vil tro, og derfor ikke opnå frelse.
Men heldigvis er Guds nåde uendelig stor, så derfor har vi en god chance for at blive frelst lige meget hvad. Det vigtigste i protestantisme er, at man tror. Det er selvfølgelig også slemt at synde - fx at bryde det dobbelte kærlighedsbud - men Gud tilgiver... (og ikke Kirken som institution, hvor man køber aflad!)

Brugbart svar (1)

Svar #8
13. juni 2007 af memomo (Slettet)

Ifølge katoliscismen er menneskets vilje kun delvist skadet, ja. Dvs., at mennesket BÅDE skal gøre sig aktivt fortjent til det, men stadig retfærdiggøres fuldstændig på Guds nåde.

Derimod mente Luther, at mennesket var så skadet efter arvesynden, at menneskets vilje var så skade, at det hverken kan eller vil gøre det gode - ergo, det har ikke en fri vilje :)

Brugbart svar (1)

Svar #9
13. juni 2007 af memomo (Slettet)

Okay, det sidste gik lidt for hurtigt ^^

Brugbart svar (1)

Svar #10
13. juni 2007 af MiaMette (Slettet)

Du forveksler vist (fri) "vilje" med "synd"!

Katolikkerne mener, at mennesket er født med arvesynden, men at man kan formindske straffen ved gerningsretfærdighed (og aflad).
Mennesket kan godt skelne mellem og gøre det onde/det gode, på TRODS af at det har arvesynden over sig.
Man har selv valget: Om man vil tro eller ej. Det bekræfter man så i konfirmationen.
Lad os nu antage, at man IKKE har en fri vilje. Det vil betyde, at Gud allerede har bestemt, hvem der skal frelses eller ej. Derfor kan man lige så godt lade være med at gøre noget, da ens liv og skæbne er forudbestemt!
Det går helt imod de kristnes livssyn. I så fald bliver det dobbelt kærlighedsbud sat ud af spil, da det er nytteløst at gøre noget: Gud har allerede bestemt sig.
Tnæk på Adam og Eva i Paradis: De har valget - den frie vilje - til at spise fra kundskabens træ. Ligeså har vi valget mellem at tro, eller ej.

Generelt er "den frie vilje", dvs. spørgsmålet om determinisme vs. indeterminisme, er tricky paradoks i religioner med alvidende guder: For hvis Gud ved alt, så ved han også, hvordan man vil leve sit liv, og om man vil opnå frelse eller ej :)
Min lærer siger, at det er en af de alvorlige paradokser i religion, sammen med teodicé-problemet (igen noget der opstår, fordi Gud er alkærlig og alvidende...)

Skriv et svar til: Helligånden...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.