Virksomhedsøkonomi (VØ el. EØ)
elasticitet
16. juni 2007 af
surey (Slettet)
hej. jeg skal snart op til en skr. økonomi-eksamen uden hjælpemidler.
Er der nogen der kan en god og nem definition af hhv. efterspørgsel-, krydspris-, indkomst- og udbudselasticitet?
Er der nogen der kan en god og nem definition af hhv. efterspørgsel-, krydspris-, indkomst- og udbudselasticitet?
Svar #1
16. juni 2007 af Madsst (Slettet)
Antag der er to varer i en økonomi. I så fald kan man lade y=D(m,p1,p2) være efterspørgselskurven for vare 1, som har argumenter indkomst m og egenpris p1 og prisen på den anden vare p2.
(I det følgende skal du læse 'd' som partielt afledt)
Efterspørgslens priselasticitet er
El(p1)D(m,p1,p2)=(dy/dp1)*(p1/y)
El(p1) angiver den procentvise ændring i den efterspurgte mængde som affødes af en 1 % stigning i egenprisen i prisen (approksimativt).
Efterspørgslens indkomstelasticitet:
El(m)D(p1,p2,m)=(dy/dm)*(m/y)
El(m) angiver den procentvise ændring i den efterspurgte mængde som affødes af en 1 % stigning i indkomsten (approksimativt).
Efterspørgslen krydspriselasticitet:
El(p2)D(p1,p2,m)=(dy/dp2)*(p2/y)
El(p2) angiver den procentvise ændring i den efterspurgte mængde som affødes af en 1 % stigning i prisen på den anden vare (approksimativt).
Du kan dernæst lade y=S(p1,p2) være den udbudskurven med argumenter egenpris og pris på anden vare.
Helt tilsvarende defineres
Udbudets priselasticitet er
El(p1)S(p1,p2)=(dy/dp1)*(p1/y)
El(p1) angiver den procentvise ændring i den udbudte mængde som affødes af en 1 % stigning i egenprisen i prisen (approksimativt).
Udbudets krydsprispriselasticitet er
El(p2)S(p1,p2)=(dy/dp2)*(p2/y)
El(p2) angiver den procentvise ændring i den udbudte mængde som affødes af en 1 % stigning i prisen på den anden vare (approksimativt).
(I det følgende skal du læse 'd' som partielt afledt)
Efterspørgslens priselasticitet er
El(p1)D(m,p1,p2)=(dy/dp1)*(p1/y)
El(p1) angiver den procentvise ændring i den efterspurgte mængde som affødes af en 1 % stigning i egenprisen i prisen (approksimativt).
Efterspørgslens indkomstelasticitet:
El(m)D(p1,p2,m)=(dy/dm)*(m/y)
El(m) angiver den procentvise ændring i den efterspurgte mængde som affødes af en 1 % stigning i indkomsten (approksimativt).
Efterspørgslen krydspriselasticitet:
El(p2)D(p1,p2,m)=(dy/dp2)*(p2/y)
El(p2) angiver den procentvise ændring i den efterspurgte mængde som affødes af en 1 % stigning i prisen på den anden vare (approksimativt).
Du kan dernæst lade y=S(p1,p2) være den udbudskurven med argumenter egenpris og pris på anden vare.
Helt tilsvarende defineres
Udbudets priselasticitet er
El(p1)S(p1,p2)=(dy/dp1)*(p1/y)
El(p1) angiver den procentvise ændring i den udbudte mængde som affødes af en 1 % stigning i egenprisen i prisen (approksimativt).
Udbudets krydsprispriselasticitet er
El(p2)S(p1,p2)=(dy/dp2)*(p2/y)
El(p2) angiver den procentvise ændring i den udbudte mængde som affødes af en 1 % stigning i prisen på den anden vare (approksimativt).
Skriv et svar til: elasticitet
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
