Oldtidskundskab

platon politik/religion

25. juni 2007 af chimoh (Slettet)
skal op på onsdag og har stadig ikke helt styr på faget. ville spørge om der er nogen som kan hjælpe mig med platons politik og om han var religiøs..

Brugbart svar (1)

Svar #1
25. juni 2007 af JeppeL (Slettet)

Hmm, vil mene at Platon kan betragtes, som en tilhænger af det totalitære samfund og gik ind for nytteetikken.
At målet var vigtigere end handlingen eller vejen dertil.

Evt søg efter nogle noter herinde om platon, de er rigtig gode.

Mvh.

Svar #2
25. juni 2007 af chimoh (Slettet)

men forstod ikk helt
hvad betyder nytteetikken

Brugbart svar (1)

Svar #3
26. juni 2007 af Epimetheus (Slettet)

Platon er IKKE nytteetiker (= det nyttige er det gode); Han mener at hvis man kender det gode (i form af indsigt i det godes ide) vil man nødvendigvis altid gøre det gode. Når man handler forkert er det altså fordi man mangler viden. Der er således en overensstemmelse mellem etik og erkendelse (viden)

Det totalitære samfund? Tjo - det mener Karl Popper, men om det så er rigtig er en anden sag. Helt generelt mener Platon, at samfundet skal deles i tre dele: Nederst er den producerende klasse, der er styret af drifts- og behovstilfredsstillelse (hedonisme), og derfor ikke kan regere til alles bedste - de skal have begrænset indflydelse.
Dernæst er vogterne, der er på et højere niveau, og er præget af idealet af om ære. De skal vogte staten mod udefrakommende angreb, og beskytte det øverste lag mod de producerendes oprør.
Den øverste klasse er dem, der har opnået indsigt i ideernes verden - dem som har forståelse for verdens sande sammenhæng. Denne indsigt gør dem i stand til at regere til alles bedste.
Platon mener, at der skal være stor mobilitet i staten således at alle i princippet kan optages i øverste del (også kvinder - selv en stor filosof kan jo tage fejl ;-D)

Han var næppe specielt religiøs, idet han nærmere fokuserede på fornuften som vejen til indsigt :-)

Skriv et svar til: platon politik/religion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.