Musik

Fortegn # eller b, forklaring?

13. juli 2007 af Musikipedia (Slettet)
Er der nogle der kan give mig en forklaring - eller ved hvor jeg kan finde en - på hvordan man finder ud af om et fortegn skal være # eller b.
Jeg tænker her både på akkorder (Cmaj, Cm7, Eb13 osv.), skalaer (C Harmonisk mol, A# Pentaton osv.) og intervaller (prim, sekund, formindsket, forstørret, stor, lille osv.)

Brugbart svar (2)

Svar #1
13. juli 2007 af DeciMat (Slettet)

Prøv med
http://www.guitaren.dk

eller

http://home.online.no/~skalvik/delillos/gitar/chart.html

der er tegnene og den viser i øvrigt på guitaren, måske kan du bruge det til noget.


Brugbart svar (2)

Svar #2
13. juli 2007 af DeciMat (Slettet)

Og her på hollandsk men ...

http://sergegirard.be/nl_toonladders.html#pentatab

Brugbart svar (2)

Svar #3
13. juli 2007 af Cecimort (Slettet)

hmm.. nu ved jeg ikke om du kan bruge det her svar til noget, men det er jo sådan at når man har # så går man en halv tone op, og når man har b, så går man en halv tone ned.

Det må så også være det samme med aflæsning af akkorder?

Svar #4
13. juli 2007 af Musikipedia (Slettet)

Jeg kan desværre ikke bruge jeres svar til noget. Det jeg leder efter er en kort forklaring på hvordan man finder ud af om et fortegn skal være b eller #. Hvis man fx har akkorden Cm7, hvordan finder man så ud af om tertsen (3'eren) eller 7'eren skal noteres med b eller med #. Jeg er ikke interesseret i et skema over samtlige akkorder/skalaer/intervaller i samtlige tonearter med tone betegnelser. Jeg er altså interesseret i en forklaring på hvordan man finde ud af hvad fortegn de skal have.
Jeg har selv styr på det med fortegnene - jeg ved godt at e'et i en cm7 er et Eb og 7'eren er et Bb - jeg mangler bare en forklaring på det?

Jeg skal bruge det i forbindelse med denne side jeg har lavet:
http://www.lassegrubbe.dk/viden/alm.htm

Her skal være en forklaring, så brugerne selv kan finde ud af om tonen hedder fx D# eller Eb. Jeg kan af forskellige årssager ikke få scriptet til at vise det korrekte fortegn, men kun fx "D#/Eb".

Brugbart svar (2)

Svar #5
14. juli 2007 af Cecimort (Slettet)

Så er mit bedste bud at skrive ind til en virkelig musikkynddig.. En underviser på konservatoriet f.eks.

Brugbart svar (2)

Svar #6
27. juli 2007 af aetas (Slettet)

Jeg er musikkyndig. Kontakt mig på mailen, opstil hvert enkelt spørgsmål, og jeg besvare. I mine øjne ser det ud til at du ikke rigtig har forstået så meget af det, du blander en del sammen.


Svar #7
29. juli 2007 af Musikipedia (Slettet)

Mailen er hermed afsendt :)

Brugbart svar (2)

Svar #8
23. august 2007 af ch-s (Slettet)

ja undskyld jeg blander mig, men D# og Eb, er altså en og samme tone...

Brugbart svar (2)

Svar #9
30. november 2007 af Fede-finn (Slettet)

Ja undskyld, jeg ikke blander mig, men d# og eb er den samme tangent på "das wohltemperierte klavier", men før denne vores veltempererede tidsalder var disse to toner ikke ens.

D# er en anelse lysere end eb - det kan enhver da høre...

Pointen er, at for at eksempelvis akkorden Cm kan være opbygget af tertser, så skal tonenavnene angive, at der er tale om tertser! Og da c og d er naboer i alfabetet, så er intervallet fra c til d# ikke en terts, men derimod en forstørret sekund. Derimod er c# til eb en formindsket terts.

Generelt er akkorder opbygget af tertser, så på den måde kan man tjekke, at man skal springe ét bogstav i alfabetet over hver gang. Eksempelvis er akkorden Ebm altså es-mol opbygget af tonerne:

Es-Ges-B

Nemlig E (ikke F) G (ikke A) B, så man har sprunget et bogstav over hver gang.

Brugbart svar (2)

Svar #10
16. januar 2008 af jantheman28 (Slettet)

Alle der spiller instrumenter med glidende notation (blæsere/strygere) ved at der intoneres foskellige tonehøjder for enharmoniske toner.

Notationsmæssigt betragtet er det sammenhængen der afgør om en tone er en hævet eller sænket afledning af en stamtone, dvs. om der skal noteres med kryds / # eller med b.

Kigger man på sin kvintcirkel kan man se at alle tonearter noteret til højre er #-tonearter og alle til venstre er b - tonearter. Til højre går man opad (#) til venstre nedad (b). Ja så opstår problemet sådan set kun ved F#-dur (Gb-dur) subsidiært Eb mol (D# mol). Her siger de fleste F# dur og Eb-mol.....

Alle ved så hvordan det forholder sig med de andre tonearter: C/Am (ingen fortegn), Bb-dur,Eb-dur,Ab-dur,Db-dur og Bb-mol er alle på venstre side af kvintcirklen => b-tonearter og F#-mol,C#-mol,G#-mol er alle på højre side af kvintcirklen => #-tonearter. Da man selvfølgelig kan kvintcirklen i hovedet (meningen med den!!!) er det altså ikke et problem at huske de eharmonsike tonearters fortegn.

Skriv et svar til: Fortegn # eller b, forklaring?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.