Virksomhedsøkonomi (VØ el. EØ)

Omkostningsfunktion "Basalt"

07. januar 2008 af DadoDK (Slettet)
Hej

Sidder og gennemgår nogle ekssamens sæt igennem i erhvervsøkonomi. Er ikke skrap til det, men mener at det jeg har gang i burde være basalt og noget jeg BURDE kunne, men kan ikke se mig ud af det.

Opgave lyder som følge:

Omkostning til klipning af stofferne til sædebetræk er stykvis variable. Selvom der altid klippes stof til 500 stk. sædebetræk ad gange, sendes evet. overskydende stof på lager og anvendes i næste driftsperiode.

Der anvendes 2 maskintimer og 2 medarbejder timer til klipning af stog til 500 stk. sædebetræk.

Omkostningerne for klipninig:
Medarbejderløn pr. time 225kr.
Maskinomkostning pr. time 900kr.

Materialeomkostninger til prod. af 1 stk. sædebetræk:
Stof 99kr.
Sytråd 8kr.

Antal medarbejdertimer, der medgår til syning pr. driftsperiode:
antal timer(x)=0,000001x³-0,0024x²+2x+50, hvor x er antal sædebetræk.

Spørgsmål: Opstil omkostningsfunktionen for sædebetrækproduktionen i en driftsperiode.

Kan ikke se mig ud af hvad der er fast og hvad der er variabel omkostning. Hvad hvis der produceres 1350 stk. sædebetræk og ikke 500 hvordan ser maskintimer og medarbtimer ud.... argh. Hjælp.

Brugbart svar (1)

Svar #1
07. januar 2008 af Sekstanten (Slettet)

Jeg går ud fra at medarbejderlønnen som du har angivet for klipningen af stoffet er den samme løn, som skal anvendes til syningen.

Som du har skrevet opgaven op, bliver du sådan set ikke bedt om at finde en generel omkostningsfunktion, hvor du kan sætte et vilkårligt x = antal sædebetræk ind.

Du skal blot finde omkostningsfunktionen for sædebetræk i en driftsperiode, hvor der altid er x = 500. Dermed bliver omkostningsfunktionen for en driftsperiode blot et tal.

Men start med at stille op, hvad du har af omkostningselementer:

1) Omk. til syning (hvor din timefunktion indgår og løn)
2) Omk. til køb af stof
3) Omk. til køb af sytråd
4) Omk. til klipning af betrækket (hvor der indgår timer med løn og maskine)

Ad. 1)
225*(0,000001x³-0,0024x²+2x+50), hvor x = antal betræk

Ad. 2)
99x, hvor x = antal betræk

Ad. 3)
8x, hvor x = antal betræk

Ad. 4)
Her kan du lave den generel, hvis du antager at du vil kunne skalere timeforbruget til løn og maskinen. Det er vel rimeligt.

I givet fald bliver det: (2*225 + 2*900)*(x/500), hvor x = antal betræk

Hvis du sætter x = 500 (som i en normal driftsperiode) får du 1 i forholdet ovenfor og derved de korrekte omkostninger. Omvendt skalerer du omkostningerne op og ned ved at indsætte et x større eller mindre end 500.

Nu kan du så selv danne en total omkostningsfunktion (TC(x), hvor x = antal betræk) ved at lægge 1)-4) sammen i en ligning og gange paranteserne ud mv.

Så kan du se, hvad der er variabelt (alt med x'er), og hvad der er fast (uden x'er).

Håber det hjælper dig fremad.

Brugbart svar (1)

Svar #2
09. januar 2008 af maria2210 (Slettet)

hejsa..
Vil det så sige at omkostningsfunktionen bliver:
0,000225x^3-0,54x^2+557x+13500, hvor x er antal sæder?
På forhånd tak



Brugbart svar (1)

Svar #3
09. januar 2008 af maria2210 (Slettet)

eller skal det i
ad1) ikke være 450(funktionen der er givet)?

Svar #4
10. januar 2008 af DadoDK (Slettet)

Ved at følge hvad Skestanten har skrevet få jeg følgende totale omkostningsfunktion:

11250+(0,00025x³-0,54²+561,5x) ...

Skriv et svar til: Omkostningsfunktion "Basalt"

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.