Matematik

Potensudvikling

25. marts 2008 af mm :) (Slettet)
Jeg har fire forskrifter der hedder
y=7*x^1,5

y= 130,82 * x ^-1,1930

y=4,204* x^-1,5129

y= 6,07* x ^6,07

Hvis potensudviklingen er voksende: Hvor mange procent vokser x, når y vokser 40 %?
Hvis potensudviklingen er aftagende: Hvor mange procent vokser x, når y aftager 60 %?

Brugbart svar (0)

Svar #1
26. marts 2008 af ibibib (Slettet)

Den første y=7·x^1,5 er voksende. Når y vokser med 40 % er fremskrivningsfaktoren Fy=1,4 og du skal løse ligningen
1,4=(Fx)^1,5 <=>
1,31=Fx
Dermed vokser x med 31 %.

De aftagende løses på samme måde, men nu er Fy<1.

Svar #2
26. marts 2008 af mm :) (Slettet)

Hvor fik du 1,31 fra?

Brugbart svar (0)

Svar #3
26. marts 2008 af Mandelbrot (Slettet)

Er det fire forskellige opgaver?

Hvis det er tilfældet, så find f(x0)*1.4. Isolere x i f(x0)*1.4.

x=((f(x0)*1.4)/7)^(2/3) dette tal skulle gerne være større end x0

For at finde ud af hvor mange procent x vokser, bruger du (x-x0)/x, dette er et decimaltal, så du kan evt. gange med 100, hvis dette giver bedre forståelse.

Det var vejledningen for dit første spørgsmål. Til dit andet spørgsmål er det basalt det samme, du skal bare gange f(x0) med 0.4 i stedet.

Hvis det ikke er fire forskellige opgaver, så ved jeg ikke hvad du skal gøre. Hvis det er fire forskellige opgaver, skal du gøre os opmærksom på det, da det ellers er vildledende og forvirrende.

(x-x0)/x = % denne formel kommer af:

x0*(1+%) = x
(Dette betyder: hvis man vil øge x0 med fx 23%, så ganger man x0 med (1+0.23) )

<=>
x0 + x0*% = x
<=>
x - x0 = x0*%
<=>
(x-x0)/x = %

Brugbart svar (0)

Svar #4
26. marts 2008 af Mandelbrot (Slettet)

Med (x-x0)/x mener jeg (x-x0)/x0

Svar #5
26. marts 2008 af mm :) (Slettet)

Det er den samme opgave. Jeg skal finde ud af om potensudviklingen er voksende eller aftagende for hver af dem, og finde den procentvise stigning hvor hver af dem.
Ved det første har jeg fået x til at være 1,25.. altså en stigning på 25 %? Er det rigtigt?

Brugbart svar (0)

Svar #6
26. marts 2008 af Mandelbrot (Slettet)

Jaa. Ifølge mig så er det. Problemet er, at ibibib ikke mener det samme, og han plejer, med god grund, at have ret.

Brugbart svar (0)

Svar #7
26. marts 2008 af Mandelbrot (Slettet)

Det ER rigtigt, jeg tjekkede lige ibibib's udregninger og han's metode giver også en stigning på 25,15%. En uskyldig regnefejl kan skabe meget postyr:)

Skriv et svar til: Potensudvikling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.