Virksomhedsøkonomi (VØ el. EØ)

IØ: Statsstøtte

20. april 2008 af Elkjær (Slettet)
Kunne ikke rigtig finde et IØ-forum, så håber jeg skrevet i det rigtige :)

Jeg har nogle problemer omkring statstøtten, der står ca. 5 linjer om det i min bog, og jeg kan ikke finde nogen side på nettet der kan hjælpe mig. Så håber i kan :)?

Har nogle spørgsmål omkring statsstøtten der lyder:

1. Forklar kort, hvorfor man anser statsstøtte for at være en handelshindring?
2. Hvilke erherv i industrilandene har typisk modtaget statsstøtte?
3. Hvad mon baggrunden for, at EU ønsker statsstøtten nedtrappet.


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. april 2008 af sarfro (Slettet)

1. Statsstøtte anses for at være en handelshindring da den går ind og beskytter det hjemlige eksporterhverv. Så når staten støtter erhvervet, vil de kunne sælge varerne billigere end deres udenlandske konkurrenter. Det er en af de få midler de har tilbage for at beskytte deres erhvervsliv mod konkurrence fra importerede varer og tjenester.

2. Landbrug, bil industrien bl.a. Nok de mest væsentlige jeg kunne finde. De store EU lande beskytter deres bil industri, grundet ikke at blive udkonkurreret og dertil miste arbejdspladser, mest da det er store industrier i Frankring og Tyskland.

3. Da EU går imod at blive en stor monetær Union, vil de lade selv de mindste nationer have en chance på markederne, så de kan få gang i eksporten og få en bedre økonomi og betalingsbalance. Men de store EU lande er bare bange for at blive udkonkurreret i mange erhverv. Det er som regel også de store lande som bruger protektionistiske foranstaltninger. Det er der en del punkter om, som jeg ikke lige vil komme ind på. Men EU har til formål at blive en stor Union, hvor vi udover fælles valuta også har et stor fælles marked med fri bevægelighed af varer, tjenesteydelser, kapital og arbejdskraft. Vi kan så sige at det til dels er opfyldt, men der er stadig lang vej endnu.

Spørg hvis du er tvivl om mere. :)Håber det var en hjælp.

Brugbart svar (1)

Svar #2
26. april 2008 af emul0c

Et andet godt eksempel er industrier der arbejder med alternativ energi, f.eks. vindmølle-industrien får statstilskud. Der skal man så huske at se på det fra en anden vinkel også - det kan jo selv komme staten til gode, at der bliver forsket i alternativ energi, da det på sigt kan spare dem for en masse penge - og måske derimod snarere skal ses som en investering fremfor et tilskud.

Brugbart svar (1)

Svar #3
26. april 2008 af sarfro (Slettet)

Viderebygning svar til "emul0c's" indlæg

Det du så godt beskriver er horisontale formål hvilket ikke er så konkurrenceforvridende da det i den sidste ende gør godt for det fælles EU. Så en decideret handelshindring er det ikke. Udover miljø tæller horisontale formål også forskning, udvikling og uddannelse.

Danmark er et af de lande i EU som betaler mest i støtte pr. indbygger. Her går ca 80 - 90 % til horisontale formål, hvor imod de store lande som Spanien, Italien og Tyskland kun bruger 20 - 30%. Udover horinsontale har vi også sektor- og regionalstøtte. I sektorstøtte bruger Danmark omkring 10 %, hvor det meste går til skibindustrien, da vi er en skibsbygningsnation. :D

Skriv et svar til: IØ: Statsstøtte

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.