Religion

Sekularisering og islam

28. april 2008 af annemone (Slettet)
Hej hej.... er der ikke en af jer der kan forklare mig hvad sekularisme og sekularisering sådan helt præcist er. Jeg ved det godt sådan overordnet.... men kan alligevel mærke jeg ik er helt sikker.
Jeg sidder og skriver Eksamens projekt i samfundsfag og religion og skriver om hvilken rolle kan islam spille i senmodernitetens Danmark. Og netop under islams rolle i senmodernitetens dk kommer jeg ind på alt det med at det bliver selulariseret..... men jeg har svært ved at fatte det sådan helt præcist hvad det er der sker..... er der nogen der kan yde mig lidt ekspertisme??

Knus Patricia

Brugbart svar (1)

Svar #1
28. april 2008 af Occulta (Slettet)

Sekularisering handler - meget kort fortalt - om, at religion får mindre betydning i samfundet (fx i forhold til politik, skole osv.) og i højere grad henvises til privatsfæren.

Islam fungerer altså i Danmark på sekulariserede vilkår ligesom andre religioner, men inden for visse dele af islam kan man synes, det er svært/umuligt/uønskeligt at adskille religion og politik.

Brugbart svar (1)

Svar #2
30. april 2008 af JuMMe^ (Slettet)

Religion og privatssfæren er adskilt. Kort og godt.
Danmark er et godt eksempel på dette.

Brugbart svar (1)

Svar #3
30. april 2008 af hatze (Slettet)

Sekuralisme er når religion og stat er adskilt.
Og det er svært for muslimer at acceptere, for i islam så skal der ikke være nogen adskillelse mellem stat og religion. I islam skal shariah implementeres i staten. Altså lovgivningen skal være fra Gud.

Brugbart svar (2)

Svar #4
30. april 2008 af blackduck (Slettet)

#3

Alligevel er der dybt sekulariserede muslimske lande. Dine overvejelser gælder også for de religioner, der minder om islam (kristendom og jødedom).

#0

Hvad er det helt nøjagtigt du søger? Umiddelbart forstår jeg hovedsaglige begrebet sekularisering i en forstand, hvor det ikke giver så meget mening at benytte om en lille minoritetsreligion.

Brugbart svar (1)

Svar #5
30. april 2008 af hatze (Slettet)

#4 Ja det er helt rigtigt at der er sekuralisering i mange muslimske lande.
Men flertallet af muslimerne i mellemøsten ønsker stadig at shariah skal implementeres i staten. Det er der blevet lavet en undersøgelse om. Og det er derfor jeg skriver at muslimerne har svært ved at acceptere sekuralisering, fordi islam netop ikke tillader det, på trods af at det er tilfældet i de muslimske lande.

Håber du forstår hvad jeg mener :)

Brugbart svar (1)

Svar #6
25. april 2010 af WM91 (Slettet)

Begrebet sekulær betyder generelt at man er neutral over for religionen. Men inden for den sekulære stat findes to typer af sekulære stater:
Negativ sekularisme: Negativ sekularismens rolle er at sikre så vidt mulig frihed for dyrkelse af religion både i det offentlige og i det private.

Positiv sekularisme: I positiv sekularisme er statens rolle at sikre at religionen spiller så mindst rolle som overhoved muligt, dog ikke i det private.
 


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. maj 2016 af Salsabeel (Slettet)

Bliver Danmark så betegnet som negativ sekularisme? 


Brugbart svar (0)

Svar #8
22. maj 2016 af Cicero9123 (Slettet)

Danmark er et sekulariseret land.

Sekularisering: Religionen adskilles gradvist og mister indflydelse på centrale dele af samfundslivet og moralen. 

Afsekularisering: Religion bliver igen en synlig del af samfundet og fungere som en identitetsmarkør på det personlige plan. 


Skriv et svar til: Sekularisering og islam

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.