Historie
Første Verdenskrig
05. maj 2008 af
Kemikeren (Slettet)
Hvordan startede 1. verdenskrig og hvem vandt krigen i sidste ende?
Svar #1
05. maj 2008 af SørenJS (Slettet)
Krigen blev udløst af mordet på den østrigske tronfølger, Franz Ferdinand. Han blev myrdet under en tur til Serbien, her blev han skudt af nationalisten Gavrilo Princip.
Mange østrigere fandt det vigtigt at holde Balkan roligt (Balkan havde været Østrigsk indtil 1908) og derfor blev de selvfølgelig lidt sure da deres tronfølger blev dræbt. Tyskland havde i forvejen lovet at støtte Østrig-Ungarn, hvis det skulle komme til krig, og Serbien blev i forvejen støttet af Englænderne.
Østrigerne stillede et ultimatum til Serbien (Hvis ikke i slår ned på de nationalistiske og anti-østrigske folkemængder, så invaderer vi jer!), men Serbien nægtede at gå med til det, da de fandt det ydmygende. Derfor var en krig nu uundgåelig
Der herskede allerede en meget anspændt stemning på Balkan, og mange mente derfor, at en krig var nødvendig, for ligesom at "lette trykket", de havde dog ikke regnet med en krig der varede mere end et par uger.
Krigen blev ført mellem de såkaldte Entetemagter (Frankrig, England, Serbien og Rusland og de såkaldte Centralmagter (Tyskland og Østrig-Ungarn).
Efter et par års skyttegravskrig, var Tyskland løbet tør for ressourcer, og derfor kapitulerede de til England.
Nu håber jeg, at jeg husker rigtigt. =P
Mange østrigere fandt det vigtigt at holde Balkan roligt (Balkan havde været Østrigsk indtil 1908) og derfor blev de selvfølgelig lidt sure da deres tronfølger blev dræbt. Tyskland havde i forvejen lovet at støtte Østrig-Ungarn, hvis det skulle komme til krig, og Serbien blev i forvejen støttet af Englænderne.
Østrigerne stillede et ultimatum til Serbien (Hvis ikke i slår ned på de nationalistiske og anti-østrigske folkemængder, så invaderer vi jer!), men Serbien nægtede at gå med til det, da de fandt det ydmygende. Derfor var en krig nu uundgåelig
Der herskede allerede en meget anspændt stemning på Balkan, og mange mente derfor, at en krig var nødvendig, for ligesom at "lette trykket", de havde dog ikke regnet med en krig der varede mere end et par uger.
Krigen blev ført mellem de såkaldte Entetemagter (Frankrig, England, Serbien og Rusland og de såkaldte Centralmagter (Tyskland og Østrig-Ungarn).
Efter et par års skyttegravskrig, var Tyskland løbet tør for ressourcer, og derfor kapitulerede de til England.
Nu håber jeg, at jeg husker rigtigt. =P
Svar #2
06. maj 2008 af Bruger slettet (Slettet)
#1 FLOT resumé :)
Bare i tilfælde af, at du skulle have glemt en detalje:
Der er en fyldig artikel om 1. verdenskrig i
"Leksikon for det 21. århundrede":
http://www.leksikon.org/art.php?n=952
Dette leksikon er kendt for at være venstrefløjens talerør.
Men venstrefløjen er også kendt for at lave gode analyser - nogle gange enøjede :)
Derfor vil det være en god idé at supplere artiklen fra "Leksikon for det 21. århundrede" med vurderinger fra en mere neutral kilde, fx den "Store danske Encyklopædi". Men der skal du nok hen på biblioteket og slå op. Opslagsordet er: Verdenskrig.
* Den store danske encykloædi = trykt udgave
ELLER
* Gyldendals Online Leksikon = elektronisk udgave =
http://www. gyldendalsleksikon.dk/leksikon/leksikon.htm
Den elektroniske udgave er en betalingsdatabase, men du kan som sagt se den på biblioteket
Det er også tænkeligt, du kan få adgang på din skole gennem Skoda = Skolernes Databasesystem = http://www .skoda.emu.dk
Bare i tilfælde af, at du skulle have glemt en detalje:
Der er en fyldig artikel om 1. verdenskrig i
"Leksikon for det 21. århundrede":
http://www.leksikon.org/art.php?n=952
Dette leksikon er kendt for at være venstrefløjens talerør.
Men venstrefløjen er også kendt for at lave gode analyser - nogle gange enøjede :)
Derfor vil det være en god idé at supplere artiklen fra "Leksikon for det 21. århundrede" med vurderinger fra en mere neutral kilde, fx den "Store danske Encyklopædi". Men der skal du nok hen på biblioteket og slå op. Opslagsordet er: Verdenskrig.
* Den store danske encykloædi = trykt udgave
ELLER
* Gyldendals Online Leksikon = elektronisk udgave =
http://www. gyldendalsleksikon.dk/leksikon/leksikon.htm
Den elektroniske udgave er en betalingsdatabase, men du kan som sagt se den på biblioteket
Det er også tænkeligt, du kan få adgang på din skole gennem Skoda = Skolernes Databasesystem = http://www .skoda.emu.dk
Svar #3
08. maj 2008 af sinthe (Slettet)
jeg syntes at du skal gå ind på siden firstworldwar.com der står stort set alt om krigen
Skriv et svar til: Første Verdenskrig
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
