Andre fag
Gamle Avisartikler
19. maj 2008 af
speedometer007 (Slettet)
Hej jeg ville høre om der er nogen af jer der kender nogen former for databaser hvor man kan finde gamle avisartikler (fra. 1975) Jeg skal bruge dem i forbindelse med min opg omkring atomkraftværksdebatten.
På forhånd tak
På forhånd tak
Svar #1
19. maj 2008 af NuclearWarhead (Slettet)
Der kan du fx snakke med Statsbiblioteket som kan skaffe mikrofilmskopier af gamle aviser.
Svar #4
19. maj 2008 af speedometer007 (Slettet)
Nu har jeg selvfølgelig gelmt infomedia koden og brugernavnet
Nogen der måske kunne sende det som privat besked?
Jeg skal altså bestille de bestemte aviser hos statsbibilioteket? man kan ikke få adgang til dem på nettet?
Nogen der måske kunne sende det som privat besked?
Jeg skal altså bestille de bestemte aviser hos statsbibilioteket? man kan ikke få adgang til dem på nettet?
Svar #5
26. maj 2008 af Bruger slettet (Slettet)
Infomedia er en betalingsdatabase, så der er vist ikke nogen, der liiiige kan sende dig pasord.
Hvis din skole tilbyder adgang til SkoDa = Skolernes Databasesystem: http://www.skoda.emu.dk kan du få adgang ad den vej. Ellers er der gratis adgang på folkebiblioteket.
Polinfo, som er forgængeren for Infomedia - men kun for dagbladene fra Politikens hus - går faktisk tilbage til engang i 1970erne, men så langt tilbage ligger artiklerne ikke elektronisk tilgænggelige i fuldtekst, det er udelukkende henvisninger til artiklerne, som man så må finde fuldtekst på mikrofilm. Men det er kun de færreste, der har et Infomedia-abonnement, der omfatter artiklerne før 1985.
Det er der dog lidt råd for:
Indtil 1978 blev alle kronikagtige avisartikler registreret i Avis Kronik Index (1940-1978) (AKI). Det er en trykt katalog, og den er opbygget efter samme system, som folkebibiotekernes faglitteratur er ordnet efter. For et par år siden blev AKI 1945-1978 og dens efterfølger, Dansk Artikel Indeks, retroinddateret i DanBib og søgbar via bibliotek.dk http://bibliotek.dk. De avisartikler, du kan finde heri, kan du bestille i Statsbiblioteket via biblikotek.dk. Det er også muligt, at dit lokale bibliotek ligger inde med de mikrofilmede aviser - der desværre ikke er onlinetilgængelige :(
Du skal være opmærksom på, at Infomedia/Aviskronikindeksen KUN indeholder henvisninger til kronikagtige artikler og IKKE til nyhedsartikler. Hvis du også har brug for nyhedsartiklerne, skal du gå til et værk, der hedder AVISÅRBOGEN. I Avisårbogen kan man - dag for dag - læse, hvad der har været bragt af nyheder i aviserne. (Der er heldigvis registre i bogen, så man ikke behøver at læse hle årgangen :)). Derefter må man
1. se foran i Avisårbogen, hvilke aviser de refererer fra
2. Få disse aviser frem på mikrofilm og se dem igennem for de pågældende datoer.
Hvis dit bibliotek kan skaffe nedenstående bibliografi ~ "en trykte database" over henvisninger til litteratur om emnet, kan den muligvis være til hjælp. Om ikke andet, må dit bibliotek kunne låne et eksemplar fra Statsbiblioteket - evt få en kopi, da heftet er på bare 16 sider.
Du skal lige gøre biblioteket opmærksom på, at bogen ER på bare 16 sider. Det betyder nemlig, at Statsbiblioteket opbevarer den i småtrykssamlingen og ikke sammen med de 'normale' bøger.
BOG
Organisationen til Oplysning om Atomkraft
Litteraturliste. - Kbh. : Organisationen til Oplysning om Atomkraft, 1977. - 16 sider : ill.
Opstilling i folkebiblioteker: 01.662013
Hvis det er præcis 1975, du skal have litteratur fra, kan du gøre noget andet: Du kan lave en kommandosøgning i bibliotek.dk.
Gå til http://bibliotek.dk
Vælg kommandosøgning: http://bibliotek.dk/kommando.php
I søgefeltet skriver du:
dk=62.013 og år=1975
Klik på søg - det giver 106 poster.
Hvis du udelukkende vil have artikler, skal din søgeformulering se sådan ud:
dk=62.013 og år=1975 og kat=ana
Det giver 25 hits
Det er en god idé at copy-paste søgeformuleringen. Jeg HAR testet, at den virker :)
Men stadig: Nyhedsstoffet får du ikke på denne måde, der skal du bruge AVISÅRBOGEN + de mikrofilmede aviser.
P.S. til Speedometer: Skriv lige ind i din profil, hvilken by, du bør i, så kan jeg bedre give idéer til at skaffe hjælp via biblioteker :)
Hvis din skole tilbyder adgang til SkoDa = Skolernes Databasesystem: http://www.skoda.emu.dk kan du få adgang ad den vej. Ellers er der gratis adgang på folkebiblioteket.
Polinfo, som er forgængeren for Infomedia - men kun for dagbladene fra Politikens hus - går faktisk tilbage til engang i 1970erne, men så langt tilbage ligger artiklerne ikke elektronisk tilgænggelige i fuldtekst, det er udelukkende henvisninger til artiklerne, som man så må finde fuldtekst på mikrofilm. Men det er kun de færreste, der har et Infomedia-abonnement, der omfatter artiklerne før 1985.
Det er der dog lidt råd for:
Indtil 1978 blev alle kronikagtige avisartikler registreret i Avis Kronik Index (1940-1978) (AKI). Det er en trykt katalog, og den er opbygget efter samme system, som folkebibiotekernes faglitteratur er ordnet efter. For et par år siden blev AKI 1945-1978 og dens efterfølger, Dansk Artikel Indeks, retroinddateret i DanBib og søgbar via bibliotek.dk http://bibliotek.dk. De avisartikler, du kan finde heri, kan du bestille i Statsbiblioteket via biblikotek.dk. Det er også muligt, at dit lokale bibliotek ligger inde med de mikrofilmede aviser - der desværre ikke er onlinetilgængelige :(
Du skal være opmærksom på, at Infomedia/Aviskronikindeksen KUN indeholder henvisninger til kronikagtige artikler og IKKE til nyhedsartikler. Hvis du også har brug for nyhedsartiklerne, skal du gå til et værk, der hedder AVISÅRBOGEN. I Avisårbogen kan man - dag for dag - læse, hvad der har været bragt af nyheder i aviserne. (Der er heldigvis registre i bogen, så man ikke behøver at læse hle årgangen :)). Derefter må man
1. se foran i Avisårbogen, hvilke aviser de refererer fra
2. Få disse aviser frem på mikrofilm og se dem igennem for de pågældende datoer.
Hvis dit bibliotek kan skaffe nedenstående bibliografi ~ "en trykte database" over henvisninger til litteratur om emnet, kan den muligvis være til hjælp. Om ikke andet, må dit bibliotek kunne låne et eksemplar fra Statsbiblioteket - evt få en kopi, da heftet er på bare 16 sider.
Du skal lige gøre biblioteket opmærksom på, at bogen ER på bare 16 sider. Det betyder nemlig, at Statsbiblioteket opbevarer den i småtrykssamlingen og ikke sammen med de 'normale' bøger.
BOG
Organisationen til Oplysning om Atomkraft
Litteraturliste. - Kbh. : Organisationen til Oplysning om Atomkraft, 1977. - 16 sider : ill.
Opstilling i folkebiblioteker: 01.662013
Hvis det er præcis 1975, du skal have litteratur fra, kan du gøre noget andet: Du kan lave en kommandosøgning i bibliotek.dk.
Gå til http://bibliotek.dk
Vælg kommandosøgning: http://bibliotek.dk/kommando.php
I søgefeltet skriver du:
dk=62.013 og år=1975
Klik på søg - det giver 106 poster.
Hvis du udelukkende vil have artikler, skal din søgeformulering se sådan ud:
dk=62.013 og år=1975 og kat=ana
Det giver 25 hits
Det er en god idé at copy-paste søgeformuleringen. Jeg HAR testet, at den virker :)
Men stadig: Nyhedsstoffet får du ikke på denne måde, der skal du bruge AVISÅRBOGEN + de mikrofilmede aviser.
P.S. til Speedometer: Skriv lige ind i din profil, hvilken by, du bør i, så kan jeg bedre give idéer til at skaffe hjælp via biblioteker :)
Skriv et svar til: Gamle Avisartikler
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
