Virksomhedsøkonomi (VØ el. EØ)

Optimering

28. maj 2008 af emul0c
Er det muligt at optimere udfra følgende eksempel:

Q = 5000P^-1,4 * Pc^1,2

Hvor P = prisen på vare 1, -1,4 er priselasticiteten, Pc er prisen på vare 2 og 1,2 er krydspriselasticiteten?

Er det muligt eventuelt at reducere udtrykket, helt, så man kan optimere?

Brugbart svar (1)

Svar #1
30. maj 2008 af Robbi (Slettet)

Ja, se :

http://www.madridista.dk/main/?kat=1&vis=1

Brugbart svar (1)

Svar #2
02. juni 2008 af Madsst (Slettet)

Det er et mærkeligt spørgsmål ude af sammenhæng. Man kan sagtens optimere, det interessante er om det har mening at gøre det. Det er for eksempel ikke særlig meningsfuldt at optimerer mht P og Pc fordi et firma næppe kan sætte prisen for sig selv og sin konkurrent. Derimod kan virksomheden maksimerer sin indtjening givet de andres priser og få en reaktionsfunktion svarende til dit andet indlæg.
Hvis det skal være mere præcist må du kommme med lidt mere information om hvad det er du vil.

Svar #3
02. juni 2008 af emul0c

Opgaven er lidt irrelevant nu, da vi har afleveret casen. Spørgsmålet gik mest på, om det var muligt at reducere selve udtrykket så langt ned, at f.eks. Pc forsvandt og man derved kunne optimere derfra.

Svar #4
02. juni 2008 af emul0c

Lidt ala hvis man f.eks. havde et udtryk som hed

Q = P*W
<=> P = Q/W
=> W = Q/P
=> P = Q/(Q/P)

Er det overhoved lovligt at regne på den måde, altså kan man godt reducere en af variablerne væk, for at finde et resultat på en anden variable, og sætte det tilbage i ligningen igen senere? Hvis du forstår hvor jeg vil hen? Eller er det dybt ulovligt at gøre rent matematisk?

Brugbart svar (1)

Svar #5
03. juni 2008 af Madsst (Slettet)

Det du har stående i din sidste ligning er

P = Q / ( Q / P ) = Q / Q * P = P, så din bogstavregning giver dig at
P = P og det vidste du godt fra start. Jeg tror godt jeg forstår hvor du vil hen. Det er aldrig muligt at eliminere en variabel fra en ligning (hvilket dit eget eksempel er et godt eksempel på :-) )

Svar #6
03. juni 2008 af emul0c

Hehe ok, min matematik er lidt rusten, det er jo alt alt for mange år siden :P

Skriv et svar til: Optimering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.