Religion

Islam

18. juni 2008 af BusterB (Slettet)
Har man fri vilje i islam eller er alt determineret? Det virker lidt som m, når man læser Sura 16, at man har fri vilje..

Brugbart svar (1)

Svar #1
18. juni 2008 af Sherwood (Slettet)

Hvorfor skulle man ikke have en fri vilje?

Brugbart svar (1)

Svar #2
18. juni 2008 af Liv1988 (Slettet)

#0) Du kan ikke tillade dig at komme med et udsagn mg én hel religion på baggrund af EN SURA ;)

#1) Godt spørgsmål :)

Liv1988

Brugbart svar (1)

Svar #3
18. juni 2008 af Peden (Slettet)

#2:
Hvorfor kan man ikke konkludere noget på baggrund af det? Man skal da bygge sine konklusioner på noget. Spørgsmålet er da aldeles relevant, altså om hvorvidt Islam anser livet som skæbnebestemt eller ej.

Brugbart svar (1)

Svar #4
18. juni 2008 af Sherwood (Slettet)

#0 Men når du spørger, om hvorvidt alt i islam er determineret, må du da kunne underbygge, hvorfra du har den holdning? Selv har jeg ikke læst noget som helst, der skulle tyde på det.

Brugbart svar (1)

Svar #5
18. juni 2008 af jegvilhedde (Slettet)

Ja, ens skæbne er fast i islam. Altså Gud har bestemt, hvad der skal ske i ens liv osv. Det er derfor noget af et paradoks, at muslimer skal tage ansvar for deres handlinger, når de nu egentlig er forudbestemt af Gud. Men sårn er det bare - forklarede vores lærer i hvert fald :)

Svar #6
18. juni 2008 af BusterB (Slettet)

Fordi det står i mine noter, hvilket vil sige at jeg med stor sandsynlighed har fået det at vide af min lærer. Så var det jeg læste sura 16, hvilket resulterede i, at jeg kom i tvivl om hvorvidt en muslims handlinger i følge islam er forudbestem..

Svar #7
18. juni 2008 af BusterB (Slettet)

Desuden vil jeg gerne have lov til at henvise til Sura 9.51: Intet rammer os undtagen hvad Allah har forskrevet os

Brugbart svar (1)

Svar #8
18. juni 2008 af sengul (Slettet)

#5 er næsten korrekt. :)

Gud ved på forhånd hvad der sker/vil ske i vores liv, men givet os den frie vilje til selv at vælge. Gud ved bare hvad vi vælger/vil vælge i vores liv, men Gud kan ændre skæbnen som Han vil.

Hvis du har andet spørgsmål så skriv det endelig, er selv muslim. :)





Brugbart svar (1)

Svar #9
18. juni 2008 af snaps89 (Slettet)

#8 hvordan kan Gud både vide, hvad vi vil gøre, og så skal man alligevel stå til ansvar for dem? at han opvejer vores gode og dårlige gerninger, når vi dør. Burde Gud så ikke også vide det på forhånd?

Brugbart svar (1)

Svar #10
18. juni 2008 af sengul (Slettet)

Enhver menneske er født med en fri vilje. Viljen til selv at bestemme de veje vedkommende vil vælge. Gud ved bare hvad vi vil vælge og har fortalt os, at de valg skal vi stå til ansvar for. Gud ved bare på forhånd, hvad den enkelte menneske vælger.

Brugbart svar (1)

Svar #11
18. juni 2008 af laura-gregers (Slettet)

allah har givet mennesket fri vilje til at følge hans love - men hvis han bliver for utilfreds med noget, kan han sagtens finde på at gribe ind ( i modsætning til den kristne gud, der er mere passiv, eller kun indirekte griber ind med jesus)

Brugbart svar (1)

Svar #12
18. juni 2008 af cepta (Slettet)

Muslimere er determinerede, i den forstand at Gud ved hvad der vil ske med os. Han har bestemt det for hver enkel person.

Fri vilje har du, om du vælger at gøre det ene eller det andet, så ved Gud hvad der vil ske. Du står til ansvar for hvad du gør.

Brugbart svar (2)

Svar #13
19. juni 2008 af dk_anonym (Slettet)

I islam er der hverken helt fri vilje eller fuldstændig determinisme, men en vej herimellem. En af Imamerne (as), som er Gudss repræsentanter på Jorden efter Profeten Muhammed (sa), viser dette med en smuk allogi, hvor han beder en mand, der stiller det samme spørgsmål, om at løfte det ene ben, hvorefter han beder ham om at løfte det andet, mens det første allerede er løftet..

Altså, at vi har fri vilje med nogen begrænsninger, idet vi ikke kan bestemme, hvornår vi bliver født, hvornår vi dør osv.. Men vi har helt frie vilje, hvad vores handlinger angår..

Check surah 90 vers 10 og surat 91 vers 8...

I sidste ende ved Gud dog, hvordan vi vil handle, lidt på samme måde som en lærer sagtens kan vide, hvem af eleverne, der vil dumpe eller bestå.. Det er fordi, Gud er Alvidende...

Brugbart svar (1)

Svar #14
06. juli 2008 af Jalokin1 (Slettet)

#11 Det er mærkeligt at sige at han kun indirekte griber ind ved Jesus.. For ifølge kristendommen ER Jesus Gud.. Derfor må det jo siges at være noget af det mest direkte du kan finde i religioner..

Brugbart svar (1)

Svar #15
06. juli 2008 af jammal (Slettet)

# 0

Der er frivilje i Islam. For hvis der ikke har været dét, så vil der ikke være belønning og afstraffelse på Dommedagen som muslimerne tror på.

Der er et vers i en sura, der tydeliggør dette:

" We showed him the two paths, then he is either appreciative, or unappreciative." Quran [76:3]

Dette vers fortæller, at mennesket har fået muligheden for 2 veje også er det op til det enkelte at vælge.

#8:

Der er ingen modstrid. Lad mig komme med et eksempel:
Én lærer, der underviser en klasse, kender godt niveauerne på eleverne. Han kener godt de kloge og snue elever som er fagligt stærke. Ligeledes kender han de dovne, der intet bestiller. Men læreren kan ikke blot give dumpekarakter til den dovne elev og få ham dumpet førend at eleven officielt stilles til en eksam, hvori eleven selv præsterer, skønt læreren véd alt om den dovne elev og hvor elendig han er.

Dette eksempel er blot illustrerende. Man kan derfor ligeledes at hos muslimerne er Skaberen Altvidende og derfor har han blot givet mennesket chancen for at præstere skønt at denne Skaber kender godt til menneskets handling i sidste ende. Men siden at Skaberen er retfærdig, må mennesket få lov til selv at handle.

Skriv et svar til: Islam

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.