Samfundsfag

Demokrati i USA & DK

27. oktober 2008 af MarthaVilVideNoget (Slettet)

Hej Kloge Hoveder :)

Jeg har samfundsfag og vil gerne have svar på følgende:

"Er demokrati det samme i USA som i Danmark?" (-må gerne uddybes, tak :))

Ha' en god uge :D hilsen Martha & Daphne :D


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. oktober 2008 af janko (Slettet)

jeg tænker straks på det amerikanske valgsystem. Med henblik på det, mener jeg ikke, at det er samme form for demokrati.


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. oktober 2008 af aabfan (Slettet)

Kort:

USA = Præsidentialisme

DK = Parlamentarisme


Brugbart svar (2)

Svar #3
30. oktober 2008 af Viggi (Slettet)

Det er vist også meget kort sagt...

Overordnet kan man sige at der stemmes på en præsident, hvilket i nogens optik er langt mere demokratisk idet, man da ved hvem der skal styre landet, mens i danmark bliver stemmerne fodelt på partier, men uden man har sikkerhed for at en bestemt politiker bliver statsminister, eller kommer til at indtage en fremtrædende rolle. Dog kan man sige at det amerikanske system i alt for høj grad (efter min mening) baserer sig på hvilken kandidat der har flest penge, til PR, mens at det ganske vidst også er en vigtig faktor i Danmark, men på ingen måde lige så vigtig som i USA.

Med hensyn til hvem der kan stemme, skal der forholdsvis meget til før en person ikke kan stemme i danmark, erklæres sindsyg etc. mens der er en del regler om det i de enkelte stater, hvor blandt andet fængsels ophold kan have indvirkning på om du kan få lov at stemme.

Man kan også fremhæve at langt færre mennesker stemmer i USA. En ting der også er værd at bemærke er at den lovgivende magt, kongressen, udskiftes oftere... Senatets medlemmer vælges for 6 år af gangen, men 1/3 af senatet er på valg hvert 2. år , hvilket vil sige at de er mere i kontakt med folket, fordi udskiftninger er større, samtidigt kan magtforholdet mellem republikanerne og demokraterne ændres hvert 2. år, hvor at der skal lidt mere voldsomme ting til inden det samme sker i folketinget


Skriv et svar til: Demokrati i USA & DK

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.