Kemi

[H30+]

04. december 2008 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

Jeg er igang med en ret træls rapport i kemi, nemlig syre/base ligevægte.

Jeg har en opløsning af 0,1 M ascorbinsyre, hvor jeg ved at pH er lig 2,66.
jeg skal finde ud af hvad koncentrationen af [H_3o^+], altså oxonium..

Jeg har tegnet det her reaktionsskema i hovedet.

S  +  H2O <----->   B + H_3O^+

den må vel gå begge veje hele tiden,fordi det er en svag syre, så afgiver den vel ikke alle sine hydroner :x

           S  +     H2O <-----> B + H_3O^+
S   0,1 M                              0         0

T     -x                                   +x        +x

L    0,1M-x                            

hmm ja.. så jeg gået lidt i stå.. jeg må ikke bruge pKs eller Ks vha. databogen, jeg skal finde frem til disse, hvilket er formålet med rapporten, vha. det vi har gjort her foroven.. nogen der har en god ide eller et godt hint der kan skubbe mig i den rigtige retning? :/       


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. december 2008 af mathon

[H3O+] = 10-pH


Svar #2
04. december 2008 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

okay tak for svar mathon :)

hmm.. jeg må indrømme, jeg har nemlig fået mange formler i det her syre-/-base forløb, men jeg har aldrig helt set denne her, du viser mig der.. Må jeg spørge, hvor den kommer fra.. altså,, hm.. latså logikken bagved den med andre ord, bare så jeg selv får en bedre forståelse.

vh. Line ;)


Svar #3
04. december 2008 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

uhh, en ting til, nu er det jo ascorbinsyre, det er en svag syre, tager den formel også højde for det? >: 


Svar #4
04. december 2008 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

VENNNT, så lyset selv:

-log([H3O+]) = pH

log([H3O+]) = -pH

[H3O+] = 10-pH

MEN,

-log [H3O+] ligningen.. den er Kun beregnet til stærke syre ikke? Og ascorbinsyre er jo svag, så er den gældende?.. altså med andre ord, hvad er argumentet for at kunne bruge denne ligning for ascorbinsyre hehe . 


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. december 2008 af mathon

                           HAsc(aq)   +   H2O(l)   ---> /<---   Asc-(aq)   +   H3O+(aq)
ligevægt:                 cs-αcs                                         αcs              αcs      

[Asc-]*[H3O+]/[HAsc] = Ks   som ved indsættelse
giver
(αcs)2/(cs-αcs) = [H3O+]2/(cs-[H3O+]) = Ks

som med [H3O+] = 10-pH
giver

10-2pH/(0,1-10-pH) = Ks

pKs = -log(Ks)
 


Svar #6
04. december 2008 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

tænker lige lidt over den.. mathon.. jeg ville ØNSKE jeg havde din hjerne.. har simpelthen brug for høj karakter i kemi :/


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. december 2008 af mathon

det svage ved syren er "klarer den jo selv" ved kun at være delvis ioniseret...


Svar #8
04. december 2008 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

ahha, hmm. Jov, forstår faktisk godt det hele.. Bortset hvorfor det er lovligt at benytte os af -log[H3O+], og hvorfor vi ikke skal bruge, pH = ½(pKs - logc) som er defineret for den svage syre. 


Svar #9
05. december 2008 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

 hm, forstår ik helt dit svar #7 :/


Svar #10
05. december 2008 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

okay,, læste lige det hele igennem, det lyder måske kompliceret det jeg spørger om, i følge hvad jeg ved:

pH = -log[H3O+]    <-den formel må vi bruge ved stærke syre.

pH= ½(pKs - logc) <-- den er til alle ikke-stærke syre.

ascorbinsyre er vidst svag fandt jeg ud af tidligere idag, så man burde vel skulle bruge, pH = ½(pKs - logc), MEN, du bruger jo pH=-log[H3O+].. det er der jeg falder af vognen.. Der må være et argument jeg har misforstået et eller andet sted?:/ 


Brugbart svar (0)

Svar #11
05. december 2008 af mathon

pHsvag= -log(αcs) = -log(α) -log(cs)  = pHstærk - log(α) 

for
fx CH3COOH er α = 0,01
hvoraf
pHsvag = pHstærk -log(10-2) = pHstærk + 2

og

[H3O+]svag  =  10-pHsvag  =  10-pHstærk-2 = 10-pHstærk*10-2 = 0,01*pHstærk

hvoraf du ser
at
[H3O+]aktuel = 10-pHmålt


Svar #12
05. december 2008 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

okay, jeg er med på udregningerne, men hvad mener du med "a"


Svar #13
05. december 2008 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

C er jo koncentratoin, så hvad er a :/ 


Svar #14
05. december 2008 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

hmm.. tro måske jeg har fundet ud af det, nvm. Tak :) 


Brugbart svar (0)

Svar #15
05. december 2008 af mathon

α = alfa = ioniserings-/dissociationsgraden


Brugbart svar (0)

Svar #16
06. december 2008 af Arctan (Slettet)

#10.

pH = -log[H3O+] er definitionen på pH og gælder altid.

Du tænker tilsyneladede på formlen pH = -log(cs) hvor cs er den formelle koncentration af syren. Denne formel gælder kun for stærke syrer idet det her antages, at al syren har reageret med vand for at danne samme koncentration H3O+.


Skriv et svar til: [H30+]

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.