Kemi

syrebase titrering/måling

05. december 2008 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

Stadig nogen af jer der er oppe, ellers skriver jeg bare i morgen ^_^ 


Svar #1
06. december 2008 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

Jeg har siddet med denne her utroligt svære kemi-rapport, de sidste 2 dage.. intensivt næsten.. Den omhandler syrebase-ligevægt, og endelig,,,, endelig er jeg ved at være færdig.. men tro det eller ej, jeg finder ud af at der er SPØRGSMÅL vi skal svare på.. og ja : s det er i diskussions-afsnittet, så de er utroligt vigtige, men jeg kan ikke finde frem til svaret på dem : (
Jeg prøver lige at beskrive forsøget kort, så skriver jeg spørgsmålene.. jeg håber.. håber håber INDERLIGT, der en der kan finde ud af det her, så jeg kan få den lavet færdig og holde en lang velfortjent ferie,, er simpelthen så udmattet: s

Selve forsøget:
Vi havde noget ascorbinsyre.. Vi vil finde ud af Ks og pKs for ascorbinsyre, og vi vil bestemme frem til disse vha. 2 metoder.

Metode 1:
Vi har ascorbinsyre i en stamopløsning, 0,1M, vi tager noget af den opløsning og fortynder, til slut har vi 3 opløsninger med ascorbinsyre:
0,1 M, 0,01 M og 0,001M.--> Vi putter et pH meter i, så får vi pH for hver af de 3 opløsninger.

Selve udregningen.
Reaktionskemaet ser sådan her ud.
Ascorbinsyre + H2O <---> korr. base + H3O^+
Vi ser på for ascorbinsyre 0,1 M først.
Så benytter vi Ks = [produkt][produkt]/[ascorbinsyre]
Så siger vi, -log[x] = 0,1 M, så finder vi koncentrationen af H3o¨+ og for korr. base da disse reagerer i forholdet 1:1,, så kan vi indsætte i ligevægtsbrøken, så finder vi Ks, og derefter ka vi nemt finde pKs.. Dette var metode 1.

Metode 2:
Her benytter jeg potentriometrisk titrering.
Jeg har nogen ascorbinsyre(stamopløsningen), så titrerer jeg med NaOH, og noterer V(NaOH) tilsat og pH-ændring, dette afbilder jeg på en graf, så finder jeg ækvivalenspunktet og dermed også halvækvivalenspunktet, reaktionsskemaet ser sådan her ud:

Ascorbinsyre + NaOH ----> korr. base + h2O.
i halvækvi, har vi ascorbinsyre og dens korr. base i et lige forhold/mængde, whatever :s, så det er altså en pufferopløsning vi har ved ½ækvi, således kan vi bruge pufferlignignen
pH = pKs + log([s]/[b])
pH = pKs + log(1)
pH = pKs
Vi kan aflæse på grafen hvad pH er ved ½ækvivalenspunktet, nemlig 4,3.. så får vi at
pKs = 4,3..

Okay,det var de 2 metoder.. håber der er nogen der er nået igennem dem:s her kommer de altødelæggende spørgsmål:

SPØRGSMÅL:
Overvej, hvis [c], her menes syrens koncentratoin tror jeg nok, er målt forkert, vil en af metoderne stadigvæk give det rigftige resultat?

Hvad er fordelene ulemeperne ved øvelserne? Også indbyrdes.

Please håber i kan hjælpe.. i kan ikke forstille jer hvor længe jeg har siddet med det her : //

vh. Line


 


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. december 2008 af mathon

...ved traditionel titrering, som er baseret på
ligningen
 

                                                            Vsyre*csyre = Vbase*cbase

som
muliggør beregning af én af størrelserne, når de tre øvrige er kendt,
opstår der naturligvis fejl,
såfremt én eller flere af de tre er bestemt/aflæst forkert.

medens den potentiometriske metode,
som relaterer til opløsningens ledningsevne, formentlig ikke vil influeres af en wrong syrekoncentrationsmåling.


Svar #3
06. december 2008 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

hejsa mathon! tak for svar.

Okay, jeg kan godt forstå traditionel titrering, men det gjorde vi slet ikke. : / vi lavede potentriometrisk titrering, også havde en opløsning af ascorbinsyre, hvor vi målte pH direkte og regnede os frem vha. ligevægtbrøken og fandt derefter Ks og pKs den vej.

Din forklaring af potentiometrisk metode, hvorfor den ikke kan påvirkes af en forkert syrekoncentratoinsmåling, kan du være rar og uddybe den, og måske bruge lidt nemmere ord og gøre det lidt mere noobfriendly,, har læst det et par gange nu, men forstår ikke helt præcis hvorfor det er at en forkert syrekoncentrations ikke påvirkre potentiometrisk metode. 


Skriv et svar til: syrebase titrering/måling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.