Fysik

Eksamensopgave - bageovn

18. januar 2009 af Anne90 (Slettet)

Hej!

Jeg er ved at blive sindsyg! Jeg har i en time siddet og kæmpet med sidste del af opg. c i følgende opgave:

En bageovn omsætter elektrisk energi med effekten 2,0 kW

a) hvor meget elektrisk energi omsætter bageovnen på 5,0 minutter?

Bageovnens temperatur T som funktion af tiden t fra bageovnene tændes kan med god tilnærmelse beskrives som:

T=471grader - 450grader*e^-a*t

Konstanten a = 0,042 min^-1

varmekapacitet = 6,3 kJ/K

b) Hvor lang til går der fra bageovnen tændes, til den tændes, til dens temperatur når op på 200 grader?

c) med hvor stor effekt afgiver bageovnen energi til omgivelserne ved denne temperatur?

Hvad gør jeg? Jeg har ud fra formlen lavet en graf der beskriver sammenhængen mellem T og t. Jeg kan beregne den gennemsnitlige afgivelse af energi til omgivelserne under opvarmningen fra 0-200 grader. Spørgsmålet er, hvor meget energi, der skal bruges til at fastholde de 200 grader? Når ovnen er 200 grader må man jo gå ud fra, at den tilførte energi i teorien er lig den energi, der afgives til omgivelserne.

Hvad gør jeg?


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. januar 2009 af peter lind

a) Energi=effekt*tid

b) Du skal løse ligningen T(t)=471grader - 450grader*e^-a*t=200 grader. Du kan i princippet aflæse det af din graf; men det vil næppe blive betragtet som tilfredsstillende. Til gengæld kan du bruge din graf som kontrol.

c) Bageovnen modtager 2, o kw energi. Heraf beholder den varmeovnens kapacitet gange dT/dt. Resten går til omgivelserne.


Skriv et svar til: Eksamensopgave - bageovn

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.