Almen studieforberedelse (AT)

Fysikudregninger i "Rejsen til månen"

27. februar 2009 af Mahia18 (Slettet)

Hej:)

Er næsten færdig med min AT synopsis, men er i tvivl om nogle ting hvad angår de udregninger Jules Verne laver. Jeg vil gerne modbevise dem, men ved ik hvordan og med hvilke formler. Nogen der måske har lavet noget lign som kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. februar 2009 af peter lind

Kan du ikke oplyse om hvilken beregninger, du tænker på. Det er mange år siden jeg har læst bogen.


Svar #2
27. februar 2009 af Mahia18 (Slettet)

jeg har udregnet accelerationen, vil gerne udregne noget med undvigelseshastigheden, evt. noget med raketligningen og temperaturstigningen gennem atmosfæren.


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. februar 2009 af peter lind

Temperaturstigningen under opstigningen gennem amosfæren er meget kompliceret. Den tror jeg du skal holde dig fra. Raketligningen er ikke anvendelig her fordi al acceleration sker i kanonløbet og projektilet ikke mister masse.

Undvigelesehastigheden kan du finde af energibevarelsen. Hvis projektilet kan undslippe, må det i det uendelig fjerne have en hastighed >= , Grænsen ligger altså ved hastighed 0 i det uendelig fjerne. Den potentielle energi vil også være 0 i det uendelige fjerne. Du har altså ved jordoverflader at Ekin+Epot=0


Svar #4
27. februar 2009 af Mahia18 (Slettet)

okay tak:)


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. februar 2009 af nicolailok (Slettet)

Undvigelseshastigheden kan beregnes ved formlen v0=kvadratrod((2*G*M/R))

M: jordens masse og R = jordens radius


Brugbart svar (0)

Svar #6
28. februar 2009 af nicolailok (Slettet)

Eller mener at R=projektilets afstand til jordens centrum. Men det er jo det samme som jordens radius, når projektilet bliver affyret fra jorden.


Skriv et svar til: Fysikudregninger i "Rejsen til månen"

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.