Kemi

titreringsopgave

21. marts 2009 af smukkedivadiva (Slettet)

hej derude..

har en opg. jeg skal lave.

den lyder således:

En hvidvin er tilsat SO2 som konserveringmiddel. for at bestemme SO2 - koncentrationen udtages 200 mL af vinen, og der tilsættes fotyndet svovlsyre. Herefter titreres der med en 0,0208 M KMnO4-opløsning.

Følgende reaktion finder sted under titreringen:

MnO4- (aq) + SO2 (aq) ----> Mn2+ + SO42- (aq)

a. afstem reaktionsskemaet.

skal jeg bare afstemme normalt, eller skal jeg bruge redox-metoden?

b.  Til titreringen blev der anvendt 9,10 mL af KMnO4-opløsningen.

Beregn den formelle koncentration af SO2 i vinen, idet resultatet angives i mg/L.

hvordan skal man løse den opg. ?

c. I stedet for SO2 anvendes ofte natriumsulfit som konserveringsmiddel i vin.

Beregn massen af den mængde natriumsulfit, der skal tilsættes pr. liter vin for at opnå S-indhold af samme størrelse som i den undersøgte vin. Sammenhold resultatet med Positivlisten.

Hvordan skal denne opg. laves. forstår slet ikke det.

håber i kan hjælpe.

taak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. marts 2009 af mathon

redox-metoden
.............

2KMnO4 + 5SO2 + 3H2SO4  →   2MnSO4 + K2SO4 + 5SO3 + 3H2O

og bemærker, at

2 mol KMnO4 ækvivaler 5 mol SO2, dvs. i mængdeforholdet 2:5

1) beregn stofmængden af 9,10 mL 0,0208 M KMnO4

2) beregn ud fra 1) den ækvivalente stofmængde SO2 = n(SO2)

3) n(SO2) befandt sig i 200 mL; beregn c(SO2)formel

4) omregn fra mol/L til g/L og videre til mg/L, når M(SO2) = 64 g/mol


Svar #2
21. marts 2009 af smukkedivadiva (Slettet)

hvordan regner man 0,002366 mol/ L om til g/L ?:D

Hvordan regner man opg. c ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. marts 2009 af kieslich (Slettet)

Reaktionen bør være: 2MnO4- + 5SO2 + 2H2O  -->  2Mn2+ + 5SO42- + 4H+      Den tilsatte svovlsyre virker kun som katalysator.


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. marts 2009 af mathon

SO2:
(0,002366 mol/L)*(64 g/mol) = 0,151424 g/L = 161,424 mg/L


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. marts 2009 af mathon

c)

SO2:
(0,002366 mol/L)*(64 g/mol) = 0,151424 g/L = 161,424 mg/L

hvoraf
S:
(0,002366 mol/L)*(32 g/mol) = 0,075712 g/L = 75,712 mg/mol

Na2SO3:
svovlindholdet i 1 mol Na2SO3 ækvivalerer svovlindholdet i 1 mol SO2

dvs.
0,002366 mol SO2 pr. liter ækvivalerer 0,002366 mol Na2SO3 pr. liter

(0,002366 mol/L)*(126 g/mol) = 0,298116 g/L = 298,116 mg/L


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. marts 2009 af mathon

#3
http://peecee.dk/upload/view/161288


Svar #7
22. marts 2009 af smukkedivadiva (Slettet)

ok.. suppperr.. taak for hjælpen..

men hvad er en Positivliste ??


Brugbart svar (0)

Svar #8
22. marts 2009 af mathon

se
http://www.nyidanmark.dk/da-dk/Ophold/arbejde/positivlisten/positivlisten-samlet-oversigt.htm


Svar #9
22. marts 2009 af smukkedivadiva (Slettet)

#5

hvordan får du 75, .... mg/mol ??... det kan jeg ikk forstå.. :S

og hva bruger du egentlig den beregning med S til ?


Brugbart svar (0)

Svar #10
22. marts 2009 af mathon

tastfejl
0,075712 g/L = 75,712 mg/mol  →  0,075712 g/L = 75,712 mg/L

som jeg alligevel ikke benyttede
hvorfor den blev overflødig
uden dog at kunne slettes efter de 10 min.
 


Svar #11
22. marts 2009 af smukkedivadiva (Slettet)

hehe.. ok ..

tuusind taak for hjælpen :D


Svar #12
22. marts 2009 af smukkedivadiva (Slettet)

#8

men jeg kan jo ikk bruge det link du skrev..

Jeg skal vel sammenligne mit resultat af Natriumsulfit indholdet i hvid vin, med den såkaldte Positivliste...

men hvor finder man sådan en liste.. :S?


Brugbart svar (0)

Svar #13
26. marts 2009 af mathon

I EU må alm. rødvine maksimalt tilsættes svolvforbindelser svarende til 2,50 mmol S pr. liter


Skriv et svar til: titreringsopgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.