Biologi

Salt og sukker

25. marts 2009 af Angora92 (Slettet)

Hej! Jeg har fået disse spørgsmål i en bilogi rapport, håber nogen vil hjælpe mig. På forhand tak :)

1) Hvorfor kan man bruge salt og sukker til konservering? Giv eksempler på, hvad der kan konserveres med salt og sukker!

2) Hvorfor er det uhensigtsmæssigt at opløse gæren med salt eller sukker, når man skal bage boller?


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. marts 2009 af annsofiesteenhof (Slettet)

hej du, jeg kan i hvert fald svare dig på den første :)..

når du konserverer en fødevare med salt eller sukker, så nedsætter du vandaktiviteten også kaldet aw. du kan også siger at du hæver tørstofindholdet i produktet. jo mindre vandaktivitet der er i produktet, jo sværere bliver det for bakterier at leve i det, eksempelvis knækbrød har jo en meget lav aw, og der gror meget få eller ingen bakterier i. samtidig vil en tilsætning af sukker eller salt ændre på pH-værdien så miljøet bliver mere surt eller mere basisk at leve i, og det kan bakterier heller ikke li.

fødevarer der konserveres med sukker er; saft, marmelade, syltetøj, frugtkonserves og i den dur.

fødevarer der konserveres med salt er; spegesild, nogle former for pølser, der ligeledes fermenteres.

sukker og saltkonserveringer er nogle ret gamle metoder som ikke bruges nær så meget i dag, da vi har en masse konserveringsmidler der virker uden at give maden smag. det er de færreste der kan lide deres mad for salt eller sødt..


Skriv et svar til: Salt og sukker

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.