Kemi

Mængdeberegning

25. maj 2009 af my_lil (Slettet)

Hej:)

Jeg har lidt problemer med denne opgave fra kemi C.

Jeg håber at der er nogen som kan hjælpe.

Ved en enalyse af en kemisk forbindelse af kobber og oxygen finder man, at 4,48g af stoffet indeholder 3,98g kobber og 0,50g oxygen.

a) Beregn stofmængderne af Cu og O

b)Hvad er den kemiske formel for det analyserede stof?


Brugbart svar (2)

Svar #1
25. maj 2009 af sHastrup (Slettet)

a) Stofmængder findes vha. formlen n=m/M

b) Du finder, at der er dobbelt så mange Cu-atomer som der er O-atomer, og stoffets formel er derfor Cu2O (kobber(I)oxid).


Svar #2
25. maj 2009 af my_lil (Slettet)

ok... tusind tak for svaret:)

Jeg har også et andet spørgsmål, som jeg desværre ikke kan få til at gå op.

Opgaven går ud på at jeg skal finde massen for CH3CH2OH.

Jeg ved at jeg skal finde stofmængden, for at kunne finde massen for CH3CH2OH, ved at kigge på forhold. Men da C12H22O11 og H2O ikke giver den samme stofmængde, ved jeg ikke hvilken en af dem jeg skal bruge.

C12H22O11(s) + H2O(l) → 4 CH3CH2OH(l) + 4 CO2(g)
    1000g               100g                        ?
 


Brugbart svar (2)

Svar #3
25. maj 2009 af sHastrup (Slettet)

Der er selvfølgelig færre C12H22O11-molekyler end der er vand-molekyler. Når alle C12H22O11-molekylerne har reageret stoppes reaktionen. Nu kan du kigge på hvor mange mol ethanol, der så er dannet, og massen kan herefter findes.


Brugbart svar (2)

Svar #4
25. maj 2009 af desert_eye (Slettet)

til #2

Du kan se at dine mængder ikke er ækvivalente, dvs. du skal gå udfra det der er mindst af.

n(C12H22O11)=(1000 g)/(342,30 g/mol)=2,92 mol

n(H2O)=(100g)/(18,015 g/mol)=5,55 mol

Vi ser at der er mindst af C12H22O11), så vi må gå udfra det.

n(CH3CH2OH)= 4* n(C12H22O11)

n(CH3CH2OH)=11,7 mol

m(CH3CH2OH)=(11,7 mol) * (46,068 g/mol) =538,3 g


Brugbart svar (2)

Svar #5
25. maj 2009 af sHastrup (Slettet)

#4 Jeg troede ikke, at vi skulle regne opgaverne for folk herinde, men give hints til en fremgangsmåde :)


Svar #6
26. maj 2009 af my_lil (Slettet)

Tusind tak for hjælpen begge to. Skønt at få det afklaret, jeg har nemlig brugt halvdelen af dagen, på at kigge den igennem, da det ikke gik op, er nemlig utrolig stædig;)

Jeg har lige en enkelt til som jeg har problemer med (Ja, det er utroligt jeg ikke snart kan få det hele til at gå op nu hvor jeg har siddet med det i så lang tid :-)

2 NaN3 →  2Na   +    3N2

    

Så håber jeg at jeg kan "knække" koden, efter denne sidste opg.


Svar #7
26. maj 2009 af my_lil (Slettet)

Tusind tak for hjælpen begge to. Skønt at få det afklaret, jeg har nemlig brugt halvdelen af dagen, på at kigge den igennem, da det ikke gik op, er nemlig utrolig stædig;)

Jeg har lige en enkelt til som jeg har problemer med (Ja, det er utroligt jeg ikke snart kan få det hele til at gå op nu hvor jeg har siddet med det i så lang tid :-)

2 NaN3 →  2Na   +    3N2

       ?                          43,0 g   

- Jeg har fundet stofmængden for N2 og så har jeg fundet 2/3 af den, for at finde stofmængden  af NaN3. Men dette går desværre ikke op, da jeg har fået massen af NaN3 til at være 133,04, den skulle gerne blive 66,5 (jeg har facit).            

 Tak


Brugbart svar (2)

Svar #8
26. maj 2009 af sHastrup (Slettet)

Du skal finde stofmængden af N2, da den molare masse er 28,01g/mol. Du deler altså massen med den molare masse for at finde stofmængden. Nu kan du gange denne stofmængde med 2/3, og derefter skal du gange med den molare masse af NaN3. Så burde det gerne give 66,5g :)


Svar #9
26. maj 2009 af my_lil (Slettet)

Super, tak skal du have :) Nu går det endelig op... Nu har jeg også set hvad jeg gjorde forkert. Jeg havde divideret molarmassen med massen. Nu må jeg håbe at jeg er lidt mere vågen til eksamen her i morgen ;)


Skriv et svar til: Mængdeberegning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.