Musik

Lineær og cyklisk melodik?

10. juni 2009 af Nne (Slettet)

Er der nogen der kan forklare mig forskellen på cyklisk og lineær melodik? På den ene side virker det som om en lineær melodi blot skal kunne synges uden instrumenter (dvs. den selv skaber sin melodi), mens den cykliske er mere retningsløs, på den anden side har jeg fået opfattelsen af, at det har noget at gøre med tonerne - men en melodi, hvor tonerne går op og ned hele tiden, dvs. kredser om grundtonen (altså det jeg ville betegne cyklisk), behøver da ikke nødvendigvis at blive ledsaget af instrumenter..eller?

Ambitus har vist også noget at skulle have sagt i den sammenhæng..

Og hvis en melodi er lineær eller cyklisk, er det så hele sangen man kigger på, eller taler man om lineære og cykliske dele/fraser?

Okay, jeg ville også være super gald, hvis der var nogen, der kunne fortælle mig lidt om The Beatles' "Back in the USSR" i den sammenhæng - om den er cyklisk/lineær..

Desværre er jeg sent ude - men tidligere ville det ikke have været muligt, da jeg først har trukket i dag - og et svar i morgen er derfor for sent. Det ville være herligt, hvis nogen af jer kunne svare hurtigt.

Tak!


Skriv et svar til: Lineær og cyklisk melodik?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.