Virksomhedsøkonomi (VØ el. EØ)
EØ - Kapitalværdi (7.27)
15. december 2004 af
RikkeBjerre (Slettet)
Hejsa med jer!!
Jeg sidder med en opgave jeg simpelthen ikke kan finde ud af...
Jeg får nogle besparelser som jeg skal bruge til at udregne kapitalværdien for en investering, men normalt får vi dem opgivet i opgaven, nogle der kan hjælpe lidt. Det er opgave 7.27 i den lille grå bog.
Rikke Bjerre
Jeg sidder med en opgave jeg simpelthen ikke kan finde ud af...
Jeg får nogle besparelser som jeg skal bruge til at udregne kapitalværdien for en investering, men normalt får vi dem opgivet i opgaven, nogle der kan hjælpe lidt. Det er opgave 7.27 i den lille grå bog.
Rikke Bjerre
Svar #1
15. december 2004 af Cas_sen (Slettet)
Hej Rikke,
Jeg har tilladt mig at ligge en lille klade af opgaven her:
http://www.casperl.dk/bestaahh2.htm
Prøv at se om det kan hjælpe dig videre, der kommer en uddybende forklaring om lidt.
Forsat god dag.
Venlig Hilsen
Casper Larsen
BeståHH
Jeg har tilladt mig at ligge en lille klade af opgaven her:
http://www.casperl.dk/bestaahh2.htm
Prøv at se om det kan hjælpe dig videre, der kommer en uddybende forklaring om lidt.
Forsat god dag.
Venlig Hilsen
Casper Larsen
BeståHH
Svar #2
15. december 2004 af madsbs (Slettet)
Hej Rikke,
Hermed en uddybende forklarin gtil opgave 7.27 i den grøn erhvervsøkonomibog på A-niveau:
A.
Besparelsen pr. stk. udgår 40% af kr. 50 = kr. 20
Lønbebesparelsen er således fundet ved at gange besparelsen pr. stk med afsætningen i hvert af årene 20x4, 20x5 og 20x6 (kan også findes på andre måder):
Lønbesparelse 20x4: kr. 140.000
Lønbesparelse 20x5: kr. 96.000
Lønbesparelse 20x6: kr. 50.000
Det er så denne besparelse, der danner grundlag for udregningen af kapitalværdien jf. linket ovenfor. Det er rentetabel 2, der skal bruges. Ved at slå op i denne ud for 15% findes faktorerne ud fra hhv. N=1, N=2 og N=3 (disse kan ses i skemaet i linket). Således findes nutidsværdierne af besparelserne. Ved at trække disse fra investeringssummen på kr. 200.000 opnår man en kapitalværdi på kr. +27.200, og da denne er positiv, er det lønsomt at investere i anlægget.
B.
For at finde det højeste beløb, anlægget må koste, lægges den i A. fundne kapitalværdi til prisen på anlægget, hvilket giver kr. 200.000+27.200 =227.200
C.
Her skal man bruge nutidsværdien af betalingsstrømmen for år 20x6, hvilket er kr. 33.000. Herfra skal man trække kapitalværdien fundet i A., og dette giver kr. 5.800, hvilket altså er mindstekravet til nutidsværdi af betalingsstrømmen i 20x6.
For at finde mindstekravt til selve betalingsstrømmen i 20x6 skal man bruge rentetabel 1, N=3 og I=15% og gange denne faktor (1,52087) med kr. 5.800. Dette giver, jf. linket kr. 8.821.
For at finde mindstekravet til afsætningen skal man dividere dette tal med besparelsen, som jo er kr. 20 og dette tal giver 381 stk.
MVH og god dag
Mads B. Søndergaard
BeståHH
Hermed en uddybende forklarin gtil opgave 7.27 i den grøn erhvervsøkonomibog på A-niveau:
A.
Besparelsen pr. stk. udgår 40% af kr. 50 = kr. 20
Lønbebesparelsen er således fundet ved at gange besparelsen pr. stk med afsætningen i hvert af årene 20x4, 20x5 og 20x6 (kan også findes på andre måder):
Lønbesparelse 20x4: kr. 140.000
Lønbesparelse 20x5: kr. 96.000
Lønbesparelse 20x6: kr. 50.000
Det er så denne besparelse, der danner grundlag for udregningen af kapitalværdien jf. linket ovenfor. Det er rentetabel 2, der skal bruges. Ved at slå op i denne ud for 15% findes faktorerne ud fra hhv. N=1, N=2 og N=3 (disse kan ses i skemaet i linket). Således findes nutidsværdierne af besparelserne. Ved at trække disse fra investeringssummen på kr. 200.000 opnår man en kapitalværdi på kr. +27.200, og da denne er positiv, er det lønsomt at investere i anlægget.
B.
For at finde det højeste beløb, anlægget må koste, lægges den i A. fundne kapitalværdi til prisen på anlægget, hvilket giver kr. 200.000+27.200 =227.200
C.
Her skal man bruge nutidsværdien af betalingsstrømmen for år 20x6, hvilket er kr. 33.000. Herfra skal man trække kapitalværdien fundet i A., og dette giver kr. 5.800, hvilket altså er mindstekravet til nutidsværdi af betalingsstrømmen i 20x6.
For at finde mindstekravt til selve betalingsstrømmen i 20x6 skal man bruge rentetabel 1, N=3 og I=15% og gange denne faktor (1,52087) med kr. 5.800. Dette giver, jf. linket kr. 8.821.
For at finde mindstekravet til afsætningen skal man dividere dette tal med besparelsen, som jo er kr. 20 og dette tal giver 381 stk.
MVH og god dag
Mads B. Søndergaard
BeståHH
Svar #4
15. december 2004 af RikkeBjerre (Slettet)
Tak skal i to have, nu forstår jeg det meget bedre... 1000 tak
Rikke Bjerre
Rikke Bjerre
Skriv et svar til: EØ - Kapitalværdi (7.27)
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
