Latin

Latinoversættelse

22. august 2009 af gooner9310 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej,

Er dre nogen dre kan oversætte følgende for mig: Victoria concordia crescit.

Forhånd mange tak.


Brugbart svar (3)

Svar #1
22. august 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Jeg ville sige: Sejr opnås ved samarbejde


Svar #2
22. august 2009 af gooner9310 (Slettet)

Mange tak. Lyder fornuftigt.


Brugbart svar (2)

Svar #3
11. september 2009 af Stygotius (Slettet)

 Nåååh, -mon ikke   "Sejren vokser ved samarbejde"   (cresco = vokse)


Svar #4
11. september 2009 af gooner9310 (Slettet)

Tak, men forstår ikke helt formen: vokser ud af samarbejde eller vokser (bliver større) ved samarbejde.


Brugbart svar (2)

Svar #5
12. september 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Det bedste er: Sejren gror ved samarbejde (i betydningen begynder og ender). Det gælder ikke kun på slagmarken, men i virksomhederne og alle steder, hvor menneker har en fælles opgave. Selv et talent som Wosniacki må takke sine samarbejdspartnere gennem tiderne for sine gode resultater. Det synes jeg hun glemmer at takke for.


Brugbart svar (2)

Svar #6
12. september 2009 af Stygotius (Slettet)

Det er ikke så indviklet.  

"Concordia"  ligner en nominativ, men er måske en (instrumental) ablativ, .d.v.s. "ved hjælp af" eller  "gennem" samarbejde, overensstemmelse, enighed.

Concordia (=enighed, af con (cum) + cor = hjerte) ligner også en nominativ -og kunne godt være det, men kunne også være en (instrumental) ablativ

Sætningen kunne i og for sig godt betyde en af to ting.

1.  Sejr vokser ved enighed

2.  Enighed vokser ved en sejr.

Begge sætninger kan give god mening

Man kan ikke af den opgivne sætning se hvilken af de to  muligheder der er tale om. Det må konteksten vise.

P.S.

Hvis nogen synes at "gror" lyder bedre end "vokser", må de da gerne det.


Svar #7
12. september 2009 af gooner9310 (Slettet)

Tak for bidragene. Det drejer sig om Arsenal FC's "slogan" (tekst ved klubemblem på spilletrøje). Uden at have nogen indsigt i latin overhovedet synes jeg, at forslaget "Sejr vokser ved enighed" giver mest mening. "Vokser" i betydningen vokser ud af og ikke i betydningen bliver større.


Brugbart svar (2)

Svar #8
12. september 2009 af Stygotius (Slettet)

 Nej, nej, nej,      -"cresco" betyder  jeg vokser, d.v.s. bliver større. 

Hvis det skulle betyde det du foreslår, skulle der have stået   "Victoria ex concordia crescit"


Svar #9
13. september 2009 af gooner9310 (Slettet)

Synes ikke det giver mening i konteksten. Det er et spørgsmål om sejr og ikke om dens størrelse.


Brugbart svar (2)

Svar #10
13. september 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Hvis det blot drejer sig om nogle knoldesparkere på en grøn svær, så skal der stå: Vi sejrer, hvis vi samarbejder (underforstået gør vi det ikke taber vi sandsynligvis.) De, der har skrevet det, har nok ikke tænkt så dybt over det - skulle bare være smarte med et latinsk citat.


Brugbart svar (2)

Svar #11
14. september 2009 af Stygotius (Slettet)

 "cresco"  kan jo da udmærket betyde  "vokse frem".


Svar #12
14. september 2009 af gooner9310 (Slettet)

Udmærket, så må det betyde "Sejr vokser (frem) ved enighed"

Tak.


Brugbart svar (2)

Svar #13
15. september 2009 af Stygotius (Slettet)

 Hva'   er en "grøn svær"  ??   Hvordan bliver en flæskesvær mon grøn  ???


Brugbart svar (2)

Svar #14
15. september 2009 af JKaram (Slettet)

Kæft hvor er i seje Morsing og Stygius?

Karam


Brugbart svar (2)

Svar #15
15. september 2009 af Erik Morsing (Slettet)

En flæskesvær bliver grøn, hvis man lader den stå længe nok (altså sværen ikke da!). Så gror der nemlig mos på den du. Og ja, jeg et sej som sålelæder.


Brugbart svar (2)

Svar #16
15. september 2009 af JKaram (Slettet)

Ja mand.


Brugbart svar (2)

Svar #17
17. september 2009 af Stygotius (Slettet)

 ............men måske ikke til dansk stavning ??


Svar #18
03. oktober 2009 af gooner9310 (Slettet)

Victoria concordia crescit: sejr gennem harmoni


Skriv et svar til: Latinoversættelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.