Kemi

pH

24. august 2009 af elissa92

ville bare vide om jeg har gjort det rigitigt

Udregn pH i en opløsning af 0,04 gram Ca(OH)2 i 0,25L vand:

Ca(OH)2 + H2O --> CaO2H- + H3O+

n = m/M <=> n = 0,04gram/73,088g/mol = 5,47E-14

c = n/V <=> c = 5,47E-14 /0,25L <=> 0,0021891419 mol/L

pH = -log 0,0021891419 = 2,66


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. august 2009 af Darwin (Slettet)

#0.

Reaktionsligningen er forkert (Ca(OH)2 er jo en base). Der dannes i stedet 2 × OH-, så derfor skal du huske at multiplicere stofmængden med 2. Find pOH og benyt pH = 14 - pOH. Og én ting er sikkert; pH-værdien skal ende over pH 7.


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. august 2009 af desert_eye (Slettet)

forkert

calciumhydroxid er en stærk base!


Svar #3
24. august 2009 af elissa92

så ved jeg ikke hvordan min reaktionsligning kommer til at se ud?


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. august 2009 af desert_eye (Slettet)

Kan du ikke bare sige

Ca(OH)2 --> Ca2+ + 2 OH-

n(Ca(OH)2) = 5,47*10-4 mol

n(OH-) = 1,09*10-3

c(OH-)= 0,00438 M

pOH=-log(0,00438) = 2,36

pH= 14-2,36 = 11,6

synes nu pH er alt for høj ift. hvor meget der nu er blandet i opløsningen (0,04 gram)


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. august 2009 af Darwin (Slettet)

#3.

Ca(OH)2 + H2O → Ca2+ + 2OH- + H2O


Svar #6
24. august 2009 af elissa92

skal jeg så finde koncentrationen af Ca2+ ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. august 2009 af desert_eye (Slettet)

nej, det er OH-


Svar #8
24. august 2009 af elissa92

dvs. jeg finder kun stofmængen af OH- for at beregne koncentrationen af den, og derefter finder pH-værdien? skal jeg så bare ignorere Ca2+ ??


Brugbart svar (0)

Svar #9
24. august 2009 af desert_eye (Slettet)

ja


Svar #10
24. august 2009 af elissa92

okay tak skal du have


Svar #11
24. august 2009 af elissa92

du mener 2OH- ik? eller OH- ?


Svar #12
24. august 2009 af elissa92

Jeg kan ikke få det til at passe:

n=m/M <=> n = 0,04/17,008 = 0,002351

c = n/V <=> 0,002351/0,25 = 0,0094073377

pH = -log [OH] = 2,03

hvad har jeg gjort galt?


Brugbart svar (0)

Svar #13
25. august 2009 af desert_eye (Slettet)

pH = -log[OH-] forkert  %

pOH = -log[OH-]

pH = -log [H3O+]


Svar #14
25. august 2009 af elissa92

skal jeg så finde koncentrationen af H3O+ ?


Skriv et svar til: pH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.