Musik

Plangeometri

31. august 2009 af maya983 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har en opgave, som lyder: Bestem tallet a, så linjerne med ligningerne l: 5x -6y = 1 og m: a * x + 2y = -3 er ortogonale. Ved ikke lige, hvordan jeg skal komme i gang..? /:


Brugbart svar (2)

Svar #1
31. august 2009 af NejTilSvampe

 du har skrevet under musik istedet for matematik xD

Men ortogonal betyder retvinklet, når to linjer er ortonogale er produktet af deres hældning lig -1

Så hvis du isolerer y i begge af linjerne kan du tage hældningskoefficienterne og gange dem sammen. og isolere a når produktet er lig -1.

l: 5x -6y = 1 => 5x - 1 = 6y  =>  (5/6)x - 1/6 = y

m: ax+2y = -3 => 2y = -3 -ax => -3/2 -(a/2)x

okay dine hældningskoefficienter er nu -(a/2) og (5/6) så du ganger dem sammen og sætter dem lig -1:

-(a/2)*(5/6) = -1

-5a/12 = -1 

5a = 12

a= 2,4


Svar #2
31. august 2009 af maya983 (Slettet)

haha, hov :D min fejl.

men mange tak for din forklaring! ;)


Brugbart svar (2)

Svar #3
31. august 2009 af mathon

...eller

når linjerne er ortogonale
er
skalarproduktet af normalvektorerne lig med 0

Define n1 = [5,-6]
Define n2 = [a,2]

solve(dotP(n1,n2)=0,a)


Skriv et svar til: Plangeometri

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.