Kemi

jernindhold i ståluld

03. september 2009 af biqqu (Slettet)

vi har lavet dette forsøg i skolen og skal nu udregne nogle ting..

0,1 g. ståluld og vi tilsatte ca. 30 mL Svovlsyre... vi opvarmede indtil denne var opløst.

Derefter fyldte vi en burette med 0,02 M kaliumpermanganet og nulstillede det. vi titrede opløsningen indtil den blev svag violet farvet.

Der skla nu beregnes stofmængden af jern(ii)ioner ud fra den titrerig vi lavede, og finde massen af jern i den anvendte mængde ståluld. derefter finde massepct. af jern i ståluld.

MINE SVAR:

Vi har 5Fe2+ og MnO4-..

molar massen af 5Fe2+ = 279,25 g/mol

molar massen af MnO4- = 118,94 g/mol

Volumen ved titering fandt vi til 18, 9 mL hos MnO4-, og koncentrationen c=0,02 M

Heraf kan udregnes stofmængden: n=c*V = 18,9 mL *0,02 M = 0,378 (HVAD ER ENHEDEN?)

jeg har fundet jerns stofmængde til 1,89.. og til sidst massen til 105,557g.. men det gir jo ik mening


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. september 2009 af JKaram (Slettet)

Den efterspurgte stofmængde er mol.

Jeg er ikke sikker på hvad du er igang med, men her er hvad jeg ville gøre.
Jern og permanganat reagere på følgende måde:

5Fe2+ + MnO4- + 8H+ → 5Fe3+ + Mn2+ 4H2O, something.
Det vigtige er at de reagerer i forholdet 5:1.

Det vil sige at hvis du ganger den stofmængde af permanganat du fandt, får du:
n=c*V = 18,9*10-3 L * 0,02M = 0,000378 mol (dette er enheden!, fordi M=mol/mL) og nu har du:
n(Fe)=0,378mol*5= 0,00189 mol. Er vi stadig enige?

Når du så skal finde massen. Der siger vi blot:

m(Fe2+)=0,00189 mol*55,8 g/mol =0,105g
Du har lavet noget underligt med molarmassen, fordi molarmassen er altid den samme for jern.
De fem er kun i selve reaktionen at tallet 5 spiller en rolle-  det er altså underordnet for beregningerne. Følger du mig?

Dette tyder altså på at i har overtireret, det vil sige i har putter for meget titrator i jeres væske (permanganat), og det har medført for høje beregninger.

Skriv for spørgsmål.

Karam


Svar #2
09. september 2009 af biqqu (Slettet)

Hej, tusind tak for dit svar..

hvorfor skriver du n=c*V = 18,9 *10^(-3) L.. er det fordi at 10^(-3) angiver nu at vi taler om L i stedet for mL?

Mht. molarmassen af jern skal jeg ikke sige: 5*55,85 g/mol = 279,25 g/mol? Jeg skal bare sige at M for 5Fe^(2+)=55,85 og det samme for permanganat? Det giver jo ikk mening når koefficienten er noget andet


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. september 2009 af JKaram (Slettet)

Nej kun molarmassen for en enkelt jern. Du regner på "atom", ikke for alle fem. Sådan er det bare.

Og ja, det med L kontra mL er rigtigt!

Karam


Svar #4
10. september 2009 af biqqu (Slettet)

Tak.. har lige flere spg.

1) Er det forholdet mellem 5Fe2+ og MnO4- der er 5:1 - ved den reaktion når jern(ii)ioner titreres med kaliumpermanganet.

2) kan man godt skrive, at 1 mol MnO4- oxidere 5 mol Fe^(2+) til Fe^(3+)?

3) har fundet massepct. tl 105,5% - passer det ikke meget got?

4) mht. fejlkilder har jeg skrevet at vi har overtitreret og at der kan være tale om unjagtige aflæsninger/målinger. Er der evt. mere j kan skrive

5) mht. konklusionen er vi jo så vidt kommet frem til at jernindholdet i ståluld har i forsøget har været 6% højere, hvis det sku være 100% .. men mener nu der sku også stå noget andet???

Tak på forhånd og tak for svar


Skriv et svar til: jernindhold i ståluld

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.