Kemi

Initialhastighedsmetoden?

19. november 2009 af isabella12 (Slettet)

Hej

Min opgave lyder således:

Vi betragter en reaktion mellem A og B. For at undersøge hvordan reaktionshastigheden afhænger af koncentrationerne, gennemføres fem forsøg. I hvert forsøg måles initialhastigheden:

[A]          0,0400M         0,0200M         0,0100M         0,0400M         0,0400M  

[B]         0,0400M          0,0400M         0,0400M         0,0200M         0,0100M

v(M/s)    6,18*10^-6     3,11*10^-6     1,54*10^-6     1,58*10^-6     0,39*10^-6     

Anfør reaktionens hastighedsudtryk og find hastighedskonstanten.

Jeg forstår ikke hvilke formel jeg skal bruge?? Nogen der kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. november 2009 af pendan (Slettet)

Du skal prøve at plotte tallene ind som 0' , 1' eller 2' orden og se hvilken r^2 værdi ligger tættest på. Den der er tættest på, er den rigtige.


Svar #2
19. november 2009 af isabella12 (Slettet)

skal jeg plotte alle 3, altså [A] , [B] og v?


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. november 2009 af pendan (Slettet)

Du skal plotte

1: [A] = x værdi og v(M/s) = y værdi

2: {B] = x værdi og v(M/s) = y værdi

Begge i lineær regression


Svar #4
19. november 2009 af isabella12 (Slettet)

Så har jeg fået gjort det, men det ser helt forkert ud?

R^2 ligger ved [A] på 0,0239

R^2 ligger ved [B] på 0,4458
 


Svar #5
19. november 2009 af isabella12 (Slettet)

lige meget hvilke regressiontype jeg vælger ser det forkert ud


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. november 2009 af pendan (Slettet)

Hmm .. Jeg er ikke helt sikker om det er sådan, desværre :( prøv at spørge nogle andre her inde


Svar #7
19. november 2009 af isabella12 (Slettet)

I min bog er angivet følgende 2 fomler:

1)   v = k*[A]^l*[B]^m*[C]^n

2)   k = v/([A]^l*[B]^m*[C]^n

men jeg forstår ikke hvordan jeg skal bruge disse til at løse opgaven xD


Brugbart svar (0)

Svar #8
22. november 2009 af Ramses I (Slettet)

På engelsk hedder det: method of initial rates.

Hvis du plotter log A og log B ud af x-aksen og log V0 op af y-aksen, så får du hældningskoeficienten = orden og skæring med y aksen er = log K (log hastighedkonstanten)

Metoden er fra The elements of physical chemistry af P.W Atkins.

Jeg har vedhæftet et exceldokument med min løsning af opgaven.


Brugbart svar (0)

Svar #9
22. november 2009 af Ramses I (Slettet)

Så kan man, som du har skrevet op, finde hastighedskonstanten for den totale initialhastighed:

V0 = k * [A]*[B]^2

Isoler k og jeg får følgende resultater:

k [total]
9,66E-02
9,72E-02
9,63E-02
9,88E-02
9,75E-02

Middel        9,73E-02
 

enheden for K er som jeg lige kan regne den ud: mol-2*mol2*sek-1

V0 har enheden: mol/(L*sek) = M/sek.


Skriv et svar til: Initialhastighedsmetoden?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.