Virksomhedsøkonomi (VØ el. EØ)

Dansk økonomi

21. november 2009 af Cille-muus (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

Er der nogle som kan hjælpe mig lidt med at finde ud af hvilke hvorledes specifikke hændelser i udlandet kan have påvirket udviklingen i det danske bruttonationalprodukt?

renter, international vækst, lav dollar osv.? Ved bare ikke hvordan jeg skal skrive det. Altså hvordan de udenlandske forhold går ind og påvirker udviklingen i det danske BNP.


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. november 2009 af Furendorf (Slettet)

Jeg kan give eksemplet med den lave dollarkurs.

En lav dollarkurs bevirker, at danske virksomheder får sværere ved at konkurrere med amerikanske virksomheder. Det skyldes, at amerikanerne skal bruge flere dollar i købet af danske varer, og derfor vil amerikanerne skifte danske virksomheder ud med andre leverandører. Betalingsbalancen og dermed væksten sættes dermed under pres, fordi betalingsbalancen forværres af nedgangen i eksporten.


Brugbart svar (1)

Svar #2
21. november 2009 af Furendorf (Slettet)

Jeg tager også lige den med renter.

Hvis vi tager udgangspunkt i en lav rente, gør den det billigere at låne penge. Det betyder, at ydelsen (den periodiske betaling) på boliglån bliver lavere. Når ydelsen bliver lavere, øges efterspørgslen på boliger, og det presser priserne. Højere ejedomspriser betyder flere penge i statskassen og dermed større BNP som følge af større indtægter fra grundskyld og ejendomsskatter.

En lav rente betyder også, at mindsteafkastet på investering i reale aktiver, fx maskiner og fabrikker, bliver lavere, fordi afkastet på disse er højere end renten. Samfundets investeringsomfang vil derfor have en tendens til at stige, hvilket bidrager til højere efterspørgsel i samfundet og skabelse af økonomisk vækst.

Hvis du vil have et eksempel på, hvilken effekt en højere rente har, skal du bare tænke på det modsatte af ovenstående.


Svar #3
21. november 2009 af Cille-muus (Slettet)

Ok, mange tak. Hmm, hvis nu jeg skal tage udgangspunkt i det danske BNP, kan jeg så komme ind på alt det der? ^^

Altså kurser, renter, vækst osv.? For mit emne er udviklingen i dansk økonomi, men jeg skal tage udgangspunkt i udviklingen i det danske BNP over de seneste 10 år.


Brugbart svar (1)

Svar #4
22. november 2009 af Furendorf (Slettet)

Det er baggrundsviden, for du skal nok beskrive, hvad der har øget det danske BNP gennem de seneste 10 år.


Skriv et svar til: Dansk økonomi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.