Geografi

Klima

20. januar 2005 af Hønsen (Slettet)

Godaften allesammen..

Jeg håber der er nogle som vil være behælpelige med følgende:

Jeg skal give en beskrivelse af hvad der sker vejrmæssigt når et vandrende lavtryk passerer Danmark.

Samt hvilke klimatiske faktorer der vil ændre sig hvis man fælder regnskoven, og en forklaring af nedbørsfordelingen i Sydamerika..

På forhånd mange tak...

Brugbart svar (0)

Svar #1
20. januar 2005 af PhoSpheer (Slettet)

Tjaa, har kun lidt forstand på lavtryk, så:
De vandrende lavtryk vi oplever her i landet opstår ude over Atlanterhavet, og er derfra vandret ind over Europa. Der er her sket et såkaldt 'knæk' i polarfronten (hvor kold og varm luft mødes), og dette har dannet det vandrende lavtryk.
Dette knæk viser sig ved en varmfront og en koldfront (koldfronten vil forsøge at 'indhente' varmfronten). Før varmfronten når DK vil der være faldende tryk, da lavtrykket er på vej, og højst sandsynligt ikke være regn. Når varmfronten passerer hen over DK vil det give dagsregn, og et stadigt faldende tryk. Når DK er mellem varm- og koldfronten, vil der være en relativt højere temperatur end før, og der vil nok ikke være regn. Når koldfronten bevæger sig over DK vil trykket stige (da lavtrykket er på vej væk), temperaturen vil falde og der vil være byger over DK.

Håber det hjalp lidt på noget af det :)

Brugbart svar (0)

Svar #2
20. januar 2005 af PhoSpheer (Slettet)

Hermed lidt supplement til regnskoven:

I regnskoven vokser træerne meget tæt. Derfor kommer der kun en lille del lys ned til skovbunden. Under trækronerne er klimaet nogenlunde stabilt med høj luftfugtighed, næsten konstant temperatur og ingen vind. Hvis et større område træer fældes, ødelægger det således det naturlige økosystem.
Når træerne fældes, får solens stråler lettere ved at trænge igennem trækronerne. Det giver større udsving i temperatur og luftfugtighed, og der bliver kraftigere blæst i regnskoven. Det får jorden til at tørre ud. Når træerne fældes, kan trækronerne heller ikke længere beskytte jorden mod kraftige regnskyl. De tropiske regnskyl vasker det øverste næringsrige jordlag bort og med det forsvinder vigtige næringsstoffer. Tilbage er en tør og ufrugtbar jord, hvor regnskovens planter har svært ved at genetablere sig.

I øvrigt spiller regnskoven også en stor rolle mht CO2. Amazonas udgør verdens nok vigtigste CO2-reservoir, da træer jo vokser ved at optage solenergi og luftens CO2. Skovrydning vil medføre, at der er færre træer til at optage CO2, og dermed færre træer til at begrænse indholdet af CO2 i atmosfæren.

Svar #3
20. januar 2005 af Hønsen (Slettet)

Det har uden tvivl givet mig lidt større forståelse for det.. mange gange tak skal du have :D

Skriv et svar til: Klima

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.