Fysik

Fodbold,begyndelsfart

29. november 2009 af Elturis (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har vedhæftet opgaven.

Håber nogen kan hjælpe med spørgsmål b. På forhånd tak ;)

Vedhæftet fil: dfldfj.doc

Brugbart svar (0)

Svar #1
30. november 2009 af Majlund (Slettet)

Idet det tager bolden 2,9s hele parabelbuen, tager det 1,45s at nå toppen og 1,45s at komme ned igen. Vi ser nu bort fra at bolden bevæger sig vandret og betragter den lodrette bevælgelse. Fra energibevarelsen (!) ved vi at bolden har samme hastighed når den rammer jorden som da den blev sparket afsted. Denne hastighed kan nu findes som:

vlodret=g*t

Dette er boldens lodrette fart, men da du er interesseret i den samlede fart, kan du bruge pythagoras' læresætning (lav en tegning af boldens bane og de to hastighedsvektorer og overbevis dig selv om at de danner en retvinklet trekant)..

 v02=vlodret2 + vvandret2

Hvis du absolut vil bruge de formler du har skrevet op kan det naturligvis også lade sig gøre..

Isoler v0 i første ligning og indsæt i anden ligning:

(1)          v0=s/(g*cos(A))

(2)          0,5*g*t2=(sin(A)*s)/(g*cos(A))

hvilket kan omskrives til

0,5*g*t2=(s/g)*(sin(A)/cos(A))

og da sin(X)/cos(X)=tan(X):

A = tan-1((0,5*g2*t2)/s)

som indsættes i (1) og v0 kan herefter findes...

But I like my method better.. ;)


Skriv et svar til: Fodbold,begyndelsfart

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.