Studieretningsprojekt/-opgave (SRP/SRO)

1. ordens ikke homogen differensligning

18. december 2009 af avlanden (Slettet) - Niveau: A-niveau

  Hej Studieportalen

jeg skal løse en differensligning af 1. orden, og har fået oplyst at den ikke er homogen. Differensligning er vedhæftet i en Word docx fil, eller kan ses herunder

Differensligningen har den eksplicit udtrykte P_t (t er blot en notation) som beskriver hvordan den faktiske pris bliver i fremtiden, ud fra den forventede pris P_(t-1), hvor t-1 blot er en notation. Dvs. at man har en forventning til den fremtidige pris i periode t-1, den faktiske pris i fremtiden er da t.

P_t=((a-α)/b)-(β/b)*P_(t-1)

P_(t-1) er en variabel der udtrykker, den forventede pris, en periode før den faktiske pris. Dvs. at funktionen prøver at forudsige den faktiske pris, ud fra den forventede (økonomi)

a, α, b, β er alle konstanter.

På forhånd mange tak. (Skriv endelig hvis i ønsker noget udspecificeret)

-avl

Vedhæftet fil: studieportalen.docx

Brugbart svar (2)

Svar #1
18. december 2009 af Dynin (Slettet)

#0 sæt

da haves (lidt hurtigt regnet)


hvor P0 er prisen til t=0 ... indsæt selv udtrykkene for λ og γ i denne :-)


Svar #2
18. december 2009 af avlanden (Slettet)

Hej Dynin, mange tak!

Spørgsmålet er også oprettet her: https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=782424&goto=782473#782473

 Ligningen er nu løst tror jeg nok, mangler feedback i den anden tråd.

-avl


Svar #3
18. december 2009 af avlanden (Slettet)

 Hvordan får du lavet λ(γ^(t-1)+....+γ+1)  om til λ((1-y^t)/(1-y))?

Mvh avl


Brugbart svar (1)

Svar #4
18. december 2009 af Dynin (Slettet)

#3 da γt-1+....+γ+1=(1-γt)/(1-γ) er λ(γt-1+....+γ+1)=λ(1-γt)/(1-γ) ... var det svar nok eller er det beviset for det første du mangler?


Svar #5
18. december 2009 af avlanden (Slettet)

 Er det bare en regneregel? Er det nemt at bevise denne regneregel?

Er det korrekt antaget at en løsning på P_t der bygger på rækker, er en løsning der ikke er på lukket form, mens den du finder frem til i #1 er en løsning på lukket form.

P_t=((a-α)/b)[1+(-β/b)+(-β/b)^2+?+(-β/b)^(t-1) ]+(-β/b)^t P_0

Det med fed er vel en række, og en løsning der ikke er på lukket form?

Yderligere vil jeg gerne benytte induktion til at bevise min generelle formel (den du finder frem til i #1). Det induktionsbevis jeg kan lave, vil være et hvor jeg sætter hvad lig med hvad?

-mvh avl


Brugbart svar (1)

Svar #6
18. december 2009 af Dynin (Slettet)

#5 det er let at bevise at γt-1+....+γ+1=(1-γt)/(1-γ) ... vil du se det?

Det med fed er en sum og ikke en række ... det er først når der er uendelig mange led i summen, at denne kaldes en række.

Hvis du vil bruge induktion (som er overkill IMO ... du bør faktisk bare lave lidt flere regninger i #1) så skal du bare vise

1. P1=γP0

2. Under antagelsen at PnnP0+λ(1-γn)/(1-γ) vise at Pn+1n+1P0+λ(1-γn+1)/(1-γ) hvilket jo er oplagt når man bare skriver PnnP0+λ(γn-1+....+γ+1) og bruger definitionen ...


Svar #7
18. december 2009 af avlanden (Slettet)

#6

Du må meget undskylde hvis jeg virker meget tungnem, men skal jeg ikke have et andet udtryk at sætte lig med P_1? Fx det jeg har fundet tidligere ved at summere op? Sådan så at det bliver:
 (et andet udtryk, end bare den eksplicit udtrykte P_1)=γP0+λ

mvh


Brugbart svar (1)

Svar #8
18. december 2009 af Dynin (Slettet)

#7 du vil vise det med induktion ikk? Så skal du gennem et basisskridt og et induktionsskridt se evt http://da.wikipedia.org/wiki/Induktion_(matematik) men igen syntes jeg at bruge induktion er overflødigt :/ da regningen i #1 giver hele svaret ...


Svar #9
18. december 2009 af avlanden (Slettet)

 Ja okay... Det er temmelig overflødeligt så. Har du en idé til hvordan jeg kan hæve min opgave? Koble noget ekstra analyse/bevis på denne funktion for ligevægtprisen i perioden t?


Brugbart svar (1)

Svar #10
18. december 2009 af Dynin (Slettet)

#9 vis at γt-1+....+γ+1=(1-γt)/(1-γ) ... og ja ekstra analyse for ligevægtsprisen på funktionen lyder som en god ide hvis du kan [dertil kan jeg dog ikke være behjælpelig :/]


Skriv et svar til: 1. ordens ikke homogen differensligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.